PyöräillenSuomessa.fi

Itä-Uudenmaan kierros

Itä-Uudenmaan kierroksen varrelle jää monenlaista nähtävää ja maisemat ovat monivivahteiset.

Helsinki-Söderkulla-Isnäs-Lapinjärvi-Pukkila-Sipoo-HelsinkiPituus: 266 kmKesto: 6 päivää/5 yötä
Vaativuus: Keskivaativa

Itä-Uudenmaan kierroksen varrelle jää monenlaista nähtävää ja maisemat ovat monivivahteiset.  Alku-matkasta Vanha Porvoo ympäröi mahtavaa Porvoon tuomiokirkkoa puutaloineen ja mukulakivikatuineen, putiikkeineen ja kahviloineen. Merellistä Loviisaa leimaavat taas pikkukaupungin idylli mukulakivi- ja hiekkakatuineen sekä kiinnostava historia. Kun merenrannikko jää taakse, siirrytään maaseutumai-semaan. Reitti johtaa maailmanperintökohteeseen, joka on  Struven ketju sekä Askolan hiidenkirnuille, jotka kuuluvat maailman suurimpiin. Leppoisa reitti jatkuu vanhaan kulttuurimaisemaan, joka syntyhistoria juontaa juurensa aina 1300-luvulle saakka. Ensimmäinen merkittävä kohde on Sipoon vanha kirkko. Sotungin kylä nähtävyyksineen houkuttelee jäämään pidempäänkin. Viimeisinä kohteina ovat Viikki ja Vanhankaupunginlahti ja Vantaanjoki, jonka jokisuulle Helsingin kaupunki on aikanaan perustettu. Mat-kalla majoitutaan maaseudulla ja pienillä kirkonkylillä, jolloin tunnelma on leppoisan rauhallinen.

Erityistä

Porvoo ja Loviisa, rannikon idylliset keskukset

Itäisen uudenmaan pienet kirkonkylät

Sipoon vanha raitti kirkkoineen

Sotunki, luonnonläheisyyttä keskellä kaupunkia

1. päivä Kaupunkia ja merenrantaa Helsinki-Söderkulla 31 km

Matka Helsingistä alkaa kaupungin itäisiä rantoja seuraten. Pohjoisrannan ja Merihaan upeat veneri-vistöt, Kulosaaren hienot huvilat ja Herttoniemen uimarannat näyttävät merellisen Helsingin parhaimpia puolia.  Helsingin vaihtuessa Sipooseen muuttuvat kaupunkimaisemat lopulta lehtomaisiin metsiin ja viljaviin peltoihin ja linnut visertävät. Uusi Sipoonrannan asuinalue jää reitin varteen ennen kuin tullaan Söderkullaan.  

 

2. päivä Historian havinaa Söderkulla-Isnäs 45 km

Matka jatkuu Porvooseen, kesäinen maisema näyttää aina erilaiselta, kesäiset niityt hehkuvat kukka-loistossaan ja saavat uusia värejä. Porvoo on mielenkiintoinen sekoitus vanhaa ja uutta. Tuomiokirkko vartioi Porvoon vanhaa kaupunkia ja toimii oivallisena maamerkkinä. Porvoonjokivarren punaiset ranta-aitat, idylliset pihapiirit ja mukulakivikadut luovat oman tunnelmansa. Porvoosta matka jatkuu itään kohti Isnäsiä. Reitti kulkee kumpuilevassa maaseutumaisemassa ja välillä asutuksen keskellä tai metsän siimeksessä. Isnäsissä odottaa vanhan sahan miljöö. Vanhat rakennukset henkivät historiaa ja alue on kaunis kesäasussaan

3. päivä Maaseudun rauhaan Isnäs-Lapinjärvi 62 km    

Merenlahden ympäri kierretään kohti Koskenkylää. Seuraava pysähdyspaikka on Pernajan kirkonkylä, josta on enää lyhyt matka Loviisaan, jonka korkea, uusgoottilaisen kirkon torni näkyy kauas. Loviisa on vilkas kesäkaupunki. Vanha puutalokaupunginosa on täynnä kauniisti hoidettuja pientaloja puutarhoi-neen ja torin vieressä on 1800-luvun kivitaloja. Loviisan jälkeen reitin varrella on 1700-luvulla rakennetut linnoitukset, joiden ohi matka jatkuu pohjoiseen. Hopomin järven rannalla on hiidenkirnuja ja yli 10 metriä korkea, näyttävä siirtolohkare. Lapinjärven pieni kirkonkylä huokuu rauhallista tunnelmaa.

4. päivä    Maailmanperintöä ja luonnonläheisyyttä Lapinjärvi - Pukkila 42 km    

Lapinjärveltä jatketaan länteen suoraan Porlammille. Porlammin Tornikalliolla sijaitsee yksi Unescon Maailmanperintöluetteloon kuuluvan Struven ketjun mittauspisteistä, se edustaa maailmanperintöluette-lossa tieteen ja tekniikan historiaa. Porlammilta Myrskylään tie kulkee peltomaisemassa, ja se on hie-man mäkisempää kuin aiemmin, mäet ovat pitkiä, mutta loivia.   Maisema muuttuu metsäisemmäksi ennen Myrskylää.

5. päivä    Hiidenkirnuja ja kirkonkyliä Pukkila-Sipoo 46 km

Matka jatkuu luonnonläheisissä Porvoonjoen maisemissa kohti Askolaa. Kirnukallion hiidenkirnut
sijaitsevat tien varressa, hiidenkirnuja on useita ja ne ovat näyttäviä. Kirnukallioilta avautuu hieno mai-sema Porvoonjoen laaksoon ja Kirveskalliolle. Askolan kotiseutumuseon vanhan viljamakasiinin näyttävä esihistoriallinen kokoelma on Itä-Uudenmaan museoille poikkeuksellinen, poikkea katsomaan!. Seuraavana tulee vastaan Pornainen, missä voi pysähtyä ja vierailla kotiseutumuseossa sekä katsomassa Pornaisten kirkkoa. Matka jatkuu Kotojärvelle, jonka rannalla on Kotojärven kartano golf-kenttineen ja kaksikin uimarantaa.  Sieltä käännytään vanhalle Kuninkaantielle kohti Nikkilää ja Sipoon kirkonkylää.

6. päivä     Sipoon kaksi kirkkoa ja Sotunki Sipoo–Helsinki 40 km        

Sipoon historiallinen pitäjänkeskus muodostuu keskiaikaisesta harmaakivikirkosta 1450-luvulta ja 1800-luvun lopun uudesta tiilikirkosta. Pitäjänkeskuksen läpi kulkeva Kuninkaantien ja kirkkojen lähettyvillä olevat asutut paikat ovat suurimmaksi osaksi samat kuin ennen vuotta 1700.
Sipoosta jatkettaessa reitti mutkittelee läpi omakotitaloasutuksen ja vie kohti Sotungin kylää. Sotunki on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde ja siellä on paljon nähtävää ja valokuvattavaa. Peltoaukean toisella puolella kohoaa Högbergetin (74,6 m) komea kalliorinne, jonka laelta koko Sipoo avautuu silmien eteen. Seuraava huomattava kohde on Viikin alue ja Vanhankaupunginlahti, jotka Vantaanjoen kanssa muodostavat ainutlaatuisen luontokokonaisuuden aivan Helsingin keskellä. Matka Viikistä taittuu Arabianrannasta puistotietä polkien. Sieltä onkin vain kivenheitto Sörnäisten rantatietä keskustaan.
 

Majoitus

Sipoo
www.uuwanas.com
www.nykulla.fi
www.seasongtravels.fi
www.juhlamenot.net
Isnäs
www.ronnas.fiwww.labbycatering.fi/majoitus.htmlwww.holidayclub.fi/kohteet/ronnas
Lapinjärvi
www.hotellihanhi.com
www.leppola.fi
Pukkila
www.yadooikawa.fi
Hinthaara
www.majatalowera.fi
Sotunki
www.kolumbus.fi/helka.ahtiainen
Vaativuus
Reitti ei ole kokonaisuudessaan kovin vaativa, mutta maasto on paikoitellen melko kumpuilevaa pitkiäkin matkoja. Matka kannattaa suunnitella hyvin ja varata majoitukset etukäteen. Varsinkin Lapinjärvi-Sotunki -välillä majoituspaikat ovat pieniä, niitä on paikoin harvassa, ja ne ovat kesäaikaan hyvin varattuja.Lisätietoja
www.matkailu.porvoo.fi
www.loviisa.fi/matkailu

 

Lataa PDF: Itä-Uudenmaan kierros.pdf