PyöräillenSuomessa.fi

Kulttuuria ja luontoa keskisellä Uudellamaalla

Suomen luonto on kesällä kauneimmillaan, viljavat pellot, vehreät metsät ja siellä täällä pilkottava vesi luovat puitteet matkantekoon.

Helsinki-Nurmijärvi-Hyvinkää-Tuusula-Helsinki

Pituus: 155 km

Kesto: 4 päivää/3 yötä

Vaativuus: Helppo

Suomen luonto on kesällä kauneimmillaan, viljavat pellot, vehreät metsät ja siellä täällä pilkottava vesi luovat puitteet matkantekoon. Vantaajoki koskineen johdattavat ensimmäisenä päivänä Nurmijärvelle. Hyvinkään Sveitsin puistossa vihreys jatkuu. Rautatiemuseossa saa katsauksen kulttuuriin ja historiaan. Todellinen kulttuuriannos saadaan Tuusulanjärven alueella.

Erityistä

Vantaanjoen kosket ja ympäristö

Hyvinkään Sveitsi

Kellokosken ruukki

Heurekan tiedekeskus

Arabianrannan taide

1. päivä Kohisevia koskia ja luonnonrauhaa Helsinki-Nurmijärvi 57 km

Reitti alkaa Maunulan, Pirkkolan ja Paloheinän kautta puistomaisemissa aina Vantaankoskelle. Vantaankosken ympäristö on esihistoriallista asuinseutua, josta on asuttu jo kivikaudella. 1800-luvun alkupuoliskolla paikalla käynnistyi ruukkitoiminta ja malminjalostus. Vantaankosken alue kuuluu suojeltuun, valtakunnallisesti arvokkaana pidettyyn Vantaanjokilaakson maisema-alueeseen. Matka jatkuu pohjoiseen kohti Nurmijärveä. Vantaanjoki kiemurtelee reitin varrella ja se ylitetään matkalla muutaman kerran. Joki tarjoaa kauniita maisemia tauon pitämiseen. Myllykoski on luonnonkaunis paikka reitin varrella, alueella on myös museosilta. Nurmijärven historiaan kuuluu Aleksis Kiven elämä. Aleksis Kiven syntymäkoti sijaitsee Palojoen kylässä ja toimii nykyään museona. Museon vieressä on Taaborinvuoren museoalue, joka toimii kesäisin monien tapahtumien pitopaikkana. Vantaanjoki virtaa keskustan tuntumassa ja on tunnettu komeista koskistaan. 

2. päivä Maalaismaisemaa ja kaupunkikulttuuria Nurmijärvi-Hyvinkää 27 km

Matka jatkuu edelleen Vantaanjokimaisemissa. Nukarinkoski on Vantaanjoen suurin kos-kiosuus, jolla on pituutta 2 km ja pudotustakin 25 metriä. Kuohuva koski tarjoaa upean ympä-ristön kalastukselle. Koski on komea luontonähtävyys. Rannoilla kiertää useita reittejä ja Van-taanjoen ylittää useita siltoja. Hyvinkäällä ehtii vielä tutustua kaupungin tarjontaan. Sveitsin-puistosta tuli luonnonsuojelualue vuonna 1989. Se on osa ensimmäistä Salpausselkää, joka halkoo Hyvinkään seutua koillis-lounaissuunnassa. Alue on erittäin suosittu virkistys- ja ulkoi-lualue. Hyvinkäällä kannattaa poiketa tutustumaan rautateittemme historiaa Rautatiemuseossa.

3. päivä Ruukilta museotielle Hyvinkää-Tuusula 31 km

Rautatiekaupungista matka jatkuu rautatietä seuraten etelään. Jokelan taajama jää matkan varrelle. Kellokoski syntyi Keravanjoen rannalle kartanon, rautaruukin ja sairaalan ympärille. Arboretum eli puuvartisten kasvien puisto perustettiin Itämerikeskuksen ja Kellokosken Ruukin alueelle 1996. Kotiseutupolku kiemustelee ruukkialueella ja kertoo alueen historiasta. Järvenpään vireä kaupunki sijaitsee Tuusulanjärven pohjoispäässä. Järvenpää tunnetaan Sibeliuksesta, mutta kulttuuri on olennainen osa myös Järvenpään nykypäivää. Tuusulanjärvi on koko eteläisen Suomen helmi. Monipuolisesta kulttuurista, historiasta ja merkkihenkilöistä muistuttava museotie kulkee järven itärannalla ja johdattaa Tuusulaan.

4. päivä Uudempaa kulttuuria Tuusula-Helsinki 40 km 

Paluumatka taitetaan pyöräteitä myöten kohti Helsinkiä. Päivän ohjelmassa on pääkaupunkiseudun tarjoamaa uutta kulttuuria. Heureka on aivan pyöräilyreitin varrella. Mo-nipuoliset näyttelykohteet kertovat tieteestä ja teknologiasta, ja ne ovat vuorovaikutteisia: kohteiden sisältö aukeaa niitä käyttämällä. Heureka planetaario on yksi Euroopan nykyaikaisimmista digitaalisista planetaarioista. Tutustu ja ihmettele! Matka jatkuu edelleen Helsingin pitäjän kirkonkylään. Loppumatkasta voi vielä ihastella Arabianrannan monipuolista taidetta.

 

Majoitus
Nurmijärvi
www.nurmijarvi.fi>matkailu
Hyvinkää
www.hyvinkaa.fi>matkailu
Tuusula
www.tuusula.fi>matkailu
Reitin haasteellisuus
Helppo reitti, koska korkeuseroja ei juuri ole matkan varrella. Taukopaikkoja on paljon ja päivämatkat ovat kohtuulliset

 

Lataa PDF: Kulttuuria ja luontoa keskisellä Uudellamaalla.pdf