PyöräillenSuomessa.fi

Kulttuurimaisemia Helsingistä Hämeenlinnaan

Tämä retki vie Helsingistä pohjoiseen. Eteläinen Suomi on tiheään asuttua ja reittikin kulkee pääosin asutulla seudulla tarjoten paljon taukopaikkoja ja nähtävää.

Helsinki-Tuusula-Tuusulanjärven kierros-Järvenpää-Riihimäki-Hämeenlinna

Pituus: 152 km

Kesto: 4 päivää/3 yötä

Vaativuus: Helppo

Tämä retki vie Helsingistä pohjoiseen. Eteläinen Suomi on tiheään asuttua ja reittikin kulkee pääosin asutulla seudulla tarjoten paljon taukopaikkoja ja nähtävää.  Helsingistä lähdetään matkaan Arabianrannan ja Helsingin pitäjän kirkonkylän kautta Tuusulanjärven kulttuurimaisemiin ja edelleen Kellokosken ruukkialueelle.   Hämeessä on historiallisia linnoja, kirkkoja ja kartanoita, joihin tutustuessa kuluu nopeasti aikaa. Alue on sisämaan vanhinta kulttuurimaisemaa ja museoitakin on runsain mitoin. Maisema on vaihtelevaa, mutta suuria korkeuseroja ei ole. 

Erityistä

Tuusulanjärvi ja sen taiteilijayhteisö

Kellokosken ruukki kauniine ympäristöineen ja luontopolkuineen

Aulanko ja Hämeen linna 

1. päivä Pääkaupunkiseudun kulttuurikohteita Helsinki-Tuusula 40 km

Reitti lähtee Helsingin keskustasta Pohjoisrannan kautta kohti Arabianrantaa, jossa taideteokset seuraavat toistaan, alueella on lähes 300 taideteosta. Teokset ovat veistoksia, keramiikkaa, graafista betonia, valokuvia, maalauksia, mosaiikki- ja valoteoksia, taidepuisto, taidepihoja sekä yhteisötaidetta.  Vanhankaupunginlahdelta lähdetään seuraamaan idyllistä Vantaanjoen vartta kohti Tuomarinkylän kartanoa, jonka jälkeen ylitetään joki. Reitti jatkuu itärantaa pitkin kohti Helsingin pitäjän kirkonkylää. Matka jatkuu edelleen jokivartta seuraten Tikkurilan keskustaan saakka. Heureka on aivan pyöräilyreitin varrella. Monipuoliset näyttelykohteet kertovat tieteestä ja teknologiasta, ja ne ovat vuorovaikutteisia: kohteiden sisältö aukeaa niitä käyttämällä. Tikkurilasta pyöräillään pyörätietä pitkin kohti Tuusulaa.

2. päivä Kulttuurihistoriallisia elämyksiä kauniissa maalaismaisemassa Tuusulanjärven kierros 20 km 

Tuusulanjärven historia on ainutlaatuinen.  Monet Suomen taiteen kultakauden mestarit asettuivat asumaan Tuusulanjärven itärannalle 1800–1900 -lukujen vaihteessa.  Tuusulan rantatie nimitettiin museotieksi vuonna 1982. Perusteluina olivat tien historiallinen tausta, maisemalliset arvot ja taiteilija-asutuksen luoma omaleimaisuus. Rantatie on reilun kolmen kilometrin mittainen ja se yhdistyy molemmista päistään Järvenpäähän johtavalle tielle. Tien varrella voi nauttia historian sävyttämistä maisemista sekä taide- ja kulttuurielämyksistä. Aleksis Kiven kuolinmökki, Halosenniemi, Erkkola ja Syväranta ovat museotien varrella. Ainola ja Ahola sijaitsevat Järvenpään puolella. Järven länsipuolella ajellaan kauniissa maalaismaisemissa.

3. päivä Ruukkihistoriaa ja suomalaista lasia Järvenpää–Riihimäki 43 km

Järvenpäästä suunnataan kohti Kellokoskea. Matka kulkee halki peltoalueiden ja pientaloasutuksen. Matkaa Kellokoskelle on vajaa 4 kilometriä. Marieforsin rautaruukki on maisemallisesti Suomen yhtenäisimpiä ja kauneimpia rautateollisuuden muistomerkkejä. Kellokoskelta lähdetään kohti Hyvinkäätä. Matkan varrella on pientaloasutusta ja maalaismaisema. Jokelantie kulkee radanvartta pitkin ja kohta reitti kuljettaa pyöräilijän Jokelaan ja edelleen Hyvinkäälle. Hyvinkään käyntikohteita ovat mm. Wanha Villatehdas sekä Suomen Rautatiemuseo. Museossa esitellään suomalaista rautatiehistoriaa 1870-luvun asema- ja varikkomiljöössä. Hyvinkään jälkeen koko matka Riihimäelle kulkee mukavasti pyöräteitä pitkin metsä- ja maaseutumaisemassa. Riihimäen lasi Oy aloitti toimintansa paikkakunnalla vuonna 1910. Lasitehdas piti monin tavoin huolta työntekijöidensä hyvinvoinnista ja sen yhtenä muotona oli lasitehtaan ympärille rakennettu työläisten asuinalue, Hyttikortteli, joka on tutustumisen arvoinen. 

4. päivä  Kulttuurimaisemaa ja museoita Riihimäki–Hämeenlinna 49 km

Reitti kulkee aluksi Riihimäen keskustasta Suomen Metsästysmuseon ohitse, jonka jälkeen jatketaan Punkantielle. Matkalla Tervakoskelle on peltoja, maatiloja ja harvakseltaan omakotitaloasutusta. Tervakoskella nähtävää tarjoaa muun muassa Tervakosken historiallinen tehdasmiljöö. Tervakosken jälkeen matka jatkuu maalaismaisemassa ja alueen useista järvistä laskevien jokien ympäröimänä kohti Janakkalan kirkonkylää, jonka maamerkkinä on Pyhän Laurin kirkko. Kirkonkylästä kannattaa vierailla Janakkalan keskustassa tutustumassa Laurinmäen torpparimuseoon ja Hakoisten kulttuurimaisemaan. Janakkalan kirkonkylältä reitti kulkee maaseudulla peltojen ja metsän vaihdellessa ympärillä, kunnes saavutaan Hämeenlinnaan. Sibeliuksen syntymäkoti, Hämeen linna ja Aulanko tarjoavat elämyksiä joka makuun. 

Hämeenlinnasta palataan junalla takaisin. Varaa pyöräpaikka junasta etukäteen. 

 

Majoitus
Tuusula
www.tuusula.fi>matkailu
Järvenpää
www.jarvenpaa.fi>matkailu
Riihimäki
www.riihimaki.fi>matkailu
Hämeenlinna
www.visithameenlinna.fi
 
Reitin haasteellisuus
Reitti sopii aloittelijalle ja lapsiperheille. Taukopaikkoja on tiheään, maasto on tasaista ja päivämatkat ovat kohtuulliset.

 

Lataa PDF: Kulttuurimaisemia Helsingistä Hämeenlinnaan.pdf