PyöräillenSuomessa.fi

Kuninkaantietä Hankoon

Retki johdattaa Kuninkaantietä kohti Hankoa. Matka alkaa Helsingin rantoja seuraillen Espoon Westendiin ja edelleen maaseudun rauhaan.

Helsinki-Kirkkonummi-Inkoo-Tammisaari-Hanko

Pituus: 176 km

Kesto: 4 päivää /3 yötä

Vaativuus: Helppo

Retki johdattaa Kuninkaantietä kohti Hankoa. Matka alkaa Helsingin rantoja seuraillen Espoon Westendiin ja edelleen maaseudun rauhaan. Matkan varrella on viehättäviä tutustumiskohteita, jotka kertovat tarinoitaan rannikon monivaiheisesta historiasta, on linnoja, ruukkeja, kartanoita ja museoteitä. Idylliset pikkukahvilat houkuttelevat pysähtymään, lahden poukamat ja niemenkärjet tarjoavat luonnonkauniita taukopaikkoja veden äärellä. Raasepori ja Hanko ovat todella viihtyisiä ja omaperäisiä kesäkaupunkeja.

Erityistä

Fagervikin ruukkialue punaisine taloineen

Raaseporin linnan rauniot korkealla kalliolla

Tammisaari meren rannalla, viehättävä vanha kaupunki

Hanko, kesäinen paratiisi upealla rannalla

1.päivä Merenrantaa ja kirkonkyliä Helsinki-Kirkkonummi 52 km

Merellinen Helsinki näyttää kauneimmat puolensa tämän matkan alkutaipaleella. Rantoja seuraileva reitti kulkee Kaivopuiston rantaa kohti Lauttasaarta ja edelleen Espoon hienoimmille asuntoalueille, missä toinen toistaan kauniimmat pihat ja talot reunustavat rantareittiä. Kaupunkien vilske jää taakse, kun suunnataan maalaismaisemissa kohti Kirkkonummea. Lehtipuiset metsät ja laajat peltoaukeat vaihtelevat mäkisen reitin varrella. Reitin varrella on myös kalliomaalauksia. 

2.päivä Kirkkonummea ja Siuntion kartanoita Kirkkonummi-Inkoo 37 km

Kirkkonummi jää taakse ja matka johtaa Siuntioon. Siuntio on kartanopitäjä, useat niistä ovat yksityiskäytössä, mutta näkyvät ylväinä maamerkkeinä ohikulkijalle. Siuntion keskustassa kohoaa Pyhän Pietarin keskiaikainen kivikirkko. Meri alkaa pilkottaa puiden välistä, kun lähestytään Inkoota. Vierasvenesatama sijaitsee aivan torin kupeessa ja on sopiva rentoutumispaikka illan tullen. 

3.päivä Museotietä ja linnanrauniot Inkoo-Tammisaari 44 km

Reitti seuraa Kuninkaantietä. Ruukkihistoriaan tutustutaan Fagervikissä, missä viehättävät punaiset talon luovat ainutlaatuisen miljöön. Mäkinen ja mutkainen reitti jatkuu ruukkimiljööstä Snappertunan kirkolle. Vanha raaseporin linna sijaitsee upealla paikalla korkealla kalliolla. Kauniisti hoidetussa ympäristössä toimii kesäteatteri ja kahvila. Snappertunan kirkonkylän idylli houkuttelee viipymään. Matka jatkuu vielä Tammisaareen, jossa viehättävintä on Vanha kaupunki ja meri sekä kiireetön tunnelma. Kapeita katuja reunustavat vanhanaikaiset katulyhdyt ja korttelit on nimetty hauskasti: Salakka, Silli ja Willisika ovat niistä muutamia. 

4.päivä Hankoniemellä Tammisaari-Hanko 43 km

Päivä reitti kuljettaa merellisissä maisemissa kohti kesäkaupunki Hankoa. Lappohjan taajamassa on tauon paikka. Upea ranta houkuttelee uimaan. Högholmen on maisemiltaan kaunis paikka. Luontopolku vie kallioniemelle ihailemaan maisemia. Hankoniemi on lintuharrastajan paratiisi, alueella sanotaan olevan yli 270 lintulajia ja Högholemin alueella lintuja näkee vuodenajasta riippumatta. Pian saavutaankin niemen kärkeen, Hankoon. Hanko on vilkas kesäkaupunki ja veneilyn ja kalastuksen harrastajien unelmakohde. Vuosittain veneilijät kansoittavat Hangon satamat. Hangon rannikkoa leimaavat kumpuilevat kalliot ja pitkät hiekkarannat. Viehättävät pitsihuvilat seisovat vieri vieressä. Itäsataman viihtyisät makasiiniravintolat täyttyvät illan tullen lomalaisista ja kaupunkilaisista.

Hangossa kannattaa vielä yöpyä ja palata junalla takaisin neljäntenä päivänä. Hangosta voi risteillä monille lähisaarille, joista suosituimpia on Bengtskärin majakkasaari.

Majoitus
Kirkkonummi
www.majvik.fi
www.hotellisiikaranta.fi
www.hvittorp.fi
Inkoo/Degerby
www.hrtigris.fi
www.kupariniemi.fi               
www.vastankvarn.fi
www.westerby.fi
www.inkoo.fi>matkailu
Tammisaari
www.visitraseborg.com
Hanko
http://tourism.hanko.fi
 
Vaativuus
Reitin maasto on kumpuilevaa, mutta päivämatkat ovat kohtuulliset, joten reitti sopii aloittelijallekin. Reitin varrella on paljon nähtävää, joten taukoja voi pitää tiheään.

 

Lataa PDF: Kuninkaantietä Hankoon.pdf