PyöräillenSuomessa.fi

Kuninkaantietä Kotkaan

Itäisen Kuninkaantien reitti johtaa Suomenlahden rannikkoa mukaillen historiallisten, viehättävien pikkukaupunkien ja kylien halki itään.

Helsinki-Söderkulla-Isnäs-Ruotsinpyhtää-Kotka

Pituus: 178 km

Kesto: 5 päivää/4 yötä

Vaativuus: Helppo

Itäisen Kuninkaantien reitti johtaa Suomenlahden rannikkoa mukaillen historiallisten, viehättävien pikkukaupunkien ja kylien halki itään. Reitti kulkee asuttujen alueiden ja viljavien peltojen läpi, välillä sukelletaan lehtimetsien siimekseen. Käyskentele Vanhan Porvoon mukulakivikaduilla, nauti pikkuisen Loviisan idyllisyydestä ja vanhan kaupungin puutaloista, sukella ruukkihistoriaan Ruotsinpyhtäällä ja nauti merellisyydestä ja lukuisista puistoista Kotkassa! Matkalla on paljon nähtävää. Kotkasta pääsee takaisin bussilla tai junalla.

Erityistä

Vanha Porvoo

Suomenlahden rannikkokaupungit

Ruotsinpyhtään ruukki

Kotkan Maretarium

1. päivä Kaupunkia ja merenrantaa Helsinki-Söderkulla 31 km

Matka Helsingistä alkaa kaupungin itäisiä rantoja seuraten. Pohjoisrannan ja Merihaan upeat venerivistöt, Kulosaaren hienot huvilat ja Herttoniemen uimarannat näyttävät merellisen Helsingin parhaimpia puolia. Helsingin vaihtuessa Sipooseen muuttuvat kaupunkimaisemat lopulta lehtomaisiin metsiin ja viljaviin peltoihin ja linnut visertävät. Söderkullan idyllinen taajama houkuttelee pysähtymään.

2. päivä Porvoossa Söderkulla-Isnäs 45 km

Matka jatkuu Porvooseen, kesäinen maisema näyttää aina erilaiselta, kesäiset niityt hehkuvat kukkaloistossaan ja saavat uusia värejä. Porvoo on mielenkiintoinen sekoitus vanhaa ja uutta. Tuomiokirkko vartioi Porvoon vanhaa kaupunkia ja toimii oivallisena maamerkkinä. Porvoonjokivarren punaiset ranta-aitat, idylliset pihapiirit ja mukulakivikadut luovat oman tunnelmansa. Porvoosta matka jatkuu itään kohti Isnäsiä. Reitti kulkee kumpuilevassa maaseutumaisemassa ja välillä asutuksen keskellä tai metsän siimeksessä. Isnäsissä odottaa vanhan sahan miljöö. Vanhat rakennukset henkivät historiaa ja alue on kaunis kesäasussaan

3. päivä Kohti ruukkia Isnäs-Ruotsinpyhtää 56 km

Merenlahden ympäri kierretään kohti Koskenkylää. Koskenkylän idyllisessä jokimaisemassa on mukava pitää taukoa. Seuraava pysähdyspaikka on Pernajan kirkonkylä, josta on enää lyhyt matka Loviisaan, jonka korkea, uusgoottilaisen kirkon torni näkyy kauas. Pernajan kirkonkylältä löytyy myös pieni kahvila. Loviisa on vilkas kesäkaupunki. Vanha puutalokaupunginosa on täynnä kauniisti hoidettuja pientaloja puutarhoineen ja torin vieressä on 1800-luvun kivitaloja. Käynti satamassa kannattaa ehdottomasti! Loviisan jälkeen reitin varrella on 1700-luvulla rakennetut linnoitukset ja niitä kiertää myös luontopolku jos istuinlihakset tarvitsevat vaihtelua. Vanhaa Kuninkaantietä seuraten saavutaan Ruotsinpyhtään 1700-luvun ruukkimaisemiin. Laajalla alueella on muistoja entisajoilta, kun ruukkialue toimi vauraana ja omavaraisena yhdyskuntana. Alueella työskentelee kesäisin käsityöläisiä ja alueella on myös ravintola ja kahvila. Maisema ja tunnelma Ruotsinpyhtäällä on kuin menneiltä vuosikymmeniltä.

4. päivä Koskimaisemista merenrantaan Ruotsinpyhtää-Kotka 46 km   

Tie kiemurtelee pienenä ja mutkaisena metsien keskellä ja silloilla pienten koskien yli kunnes tullaan Stockforsin ruukkialueelle ja Pyhtäälle. Historiallisessa ruukissa on kesäisin näyttelyitä ja voit pysähtyä katselemaan myös Pyhtään keskiaikaista kirkkoa. Ennen Kotkan keskustaan saapumista käy katselemassa komeasti virtaavaa Langinkoskea ja sen partaalla olevaa keisarillista kalamajaa, jonka rakennutti Venäjän keisari Aleksanteri. Kotka viehättää merellisellä tunnelmallaan. Kotkan keskusta, kuten moni muukin kaupungin osista, on rakennettu saarelle. Ehdottomia vierailukohteita ovat Merikeskus Vellamo ja akvaariotalo Maretarium. Kotka panostaa kauniiseen ympäristöön ja puistoja on Kotkassa paljon.

Hotellimajoitus

Kotka
www.hotellimerikotka.fi
www.hotellisantalahti.fi
www.cumulus.fi
www.sokoshotels.fi
 

B&B

Sipoo
www.uuwanas.com
www.nykulla.fi
www.seasongtravels.fi
www.juhlamenot.net
Isnäs
www.ronnas.fi
www.labbycatering.fi/majoitus.html
www.holidayclub.fi/kohteet/ronnas
Ruotsinpyhtää
www.huvila.net/1682
www.lomatahdet.fi
Kotka
www.road66.fi
www.villalehmus.fi
www.kotkanasuntomajoitus.com
www.kesahotellikatarina.net
 

Lisätietoa

Porvoo: www.matkailu.porvoo.fi
Loviisa: www.loviisa.fi/matkailu
Kotka: www.visitkotka.fi

Haasteellisuus

Reitti soveltuu aloittelijallekin, koska päivämatkat ovat kohtuulliset ja retken kesto 4 pv. Reitti on profiililtaan helppo, matkan varrella ei ole vaativia nousuja.
 

 

Lataa PDF: Kuninkaantietä Kotkaan.pdf