PyöräillenSuomessa.fi

Kuninkaantietä Länteen

Retki johdattaa Kuninkaantietä kohti länttä ja Turkua. Matka alkaa Helsingin rantoja seuraillen Espoon Westendiin ja edelleen maaseudun rauhaan.

Helsinki-Kirkkonummi-Inkoo-Tammisaari-Teijo-Salo-Turku

Pituus: 272 km

Kesto: 6 päivää/5 yötä

Vaativuus: Keskivaativa

Retki johdattaa Kuninkaantietä kohti länttä ja Turkua. Matka alkaa Helsingin rantoja seuraillen Espoon Westendiin ja edelleen maaseudun rauhaan. Matkan varrella on viehättäviä tutustumiskohteita, jotka kertovat tarinoitaan rannikon monivaiheisesta historiasta, on linnoja, ruukkeja, kartanoita ja museoteitä. Idylliset pikkukahvilat houkuttelevat pysähtymään, lahden poukamat ja niemenkärjet tarjoavat luonnonkauniita taukopaikkoja veden äärellä. Raasepori ja Hanko ovat todella viihtyisiä ja omaperäisiä kesäkaupunkeja. Teijon retkeilyalue ruukkeineen johdattaa Varsinais-Suomen puolelle. Matka päättyy Turkuun, joka levittäytyy Aurajoen rannoille ja tarjoaa aimo annoksen kulttuuria.

Erityistä

Espoonlahden maisemat

Fagervikin ruukkimiljöö

Kaunis merenrantakaupunki Tammisaari

Pyöräilyn ja saariston veneretkien yhdistäminen

1. päivä Merenrantaa ja Kirkonkyliä Helsinki-Kirkkonummi 52 km

Merellinen Helsinki näyttää kauneimmat puolensa tämän matkan alkutaipaleella. Rantoja seuraileva reitti kulkee Kaivopuiston rantaa kohti Lauttasaarta ja edelleen Espoon hienoimmille asuntoalueille, missä toinen toistaan kauniimmat pihat ja talot reunustavat rantareittiä. Kaupunkien vilske jää taakse, kun suunnataan maalaismaisemissa kohti Kirkkonummea. Lehtipuiset metsät ja laajat peltoaukeat vaihtelevat mäkisen reitin varrella. Reitin varrella on myös kalliomaalauksia. 

2. päivä Kirkkonummi ja Siuntion kartanoita Kirkkonummi-Inkoo 37 km

Kirkkonummi jää taakse ja matka johtaa Siuntioon. Siuntio on kartanopitäjä, useat niistä ovat yksityiskäytössä, mutta näkyvät ylväinä maamerkkeinä ohikulkijalle. Siuntion keskustassa kohoaa Pyhän Pietarin keskiaikainen kivikirkko. Meri alkaa pilkottaa puiden välistä, kun lähestytään Inkoota. Vierasvenesatama sijaitsee aivan torin kupeessa ja on sopiva rentoutumispaikka illan tullen. . 

3. päivä Museotietä ja linnanrauniot Inkoo-Tammisaari 44 km

Reitti seuraa Kuninkaantietä. Ruukkihistoriaan tutustutaan Fagervikissä, missä viehättävät punaiset talon luovat ainutlaatuisen miljöön. Mäkinen ja mutkainen reitti jatkuu ruukkimiljööstä Snappertunan kirkolle. Vanha raaseporin linna sijaitsee upealla paikalla korkealla kalliolla. Kauniisti hoidetussa ympäristössä toimii kesäteatteri ja kahvila. Snappertunan kirkonkylän idylli houkuttelee viipymään. Matka jatkuu vielä Tammisaareen, jossa viehättävintä on Vanha kaupunki ja meri sekä kiireetön tunnelma. Kapeita katuja reunustavat vanhanaikaiset katulyhdyt ja korttelit on nimetty hauskasti: Salakka, Silli ja Willisika ovat niistä muutamia. 

4. päivä Teijon maisemissa Tammisaari-Teijo 55 km

Turun suuntaan kulkeva reitti jatkuu Tenholasta kohti Teijon matkailualuetta. Varsinais-Suomen puolella reitti kulkee vaihdellen metsien ja kulttuurimaisemien halki Ylönkylään ja Teijoon. Teijon retkeilyalue tarjoaa monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Vaihtelevassa maastossa on järviä, kallioita ja metsiä. Meri antaa oman lisänsä maisemaan ja ilmapiiriin. Kolmen entisen ruukin perintönä alueella on runsaasti vanhoja taloja, rakenteita sekä muuta menneistä vuosisadoista kertovaa niin Teijon kylässä kuin Kirjakkalassakin. Tämän päivän Teijo on yhdistelmä vanhaa ja uutta. 

5. päivä Suomen piilaakso Teijo-Salo 24 km

Kapea vuonomainen merenlahti työntyy sisämaahan melkein Salon kaupunkiin saakka. Reitti seuraa lahden rantoja ja johtaa Saloon. Salolla on rikas menneisyys sekä ympäröivä vauras ja elävä maaseutu. Salon kaupunki on ollut pinta-alaltaan melkoinen sen jälkeen, kun yhdeksän ympäröivää kuntaa liitettiin kaupunkiin vuonna 2009. Salo tunnetaan ennen kaikkea teknologiakaupunkina ja Suomen piilaaksona. Vuosisatoja tunnetusta kauppapaikasta on muodostunut kansainvälisesti tunnettu elektroniikkaosaamisen keskittymä. 

6. päivä Varsinaista Suomea Salo-Turku 60 km

Rikala on osa Halikonjokilaakson arvokasta maisema-aluetta. Rikalanmäki on pitkänomainen harjanne, jonka vanhimmat löydöt ovat myöhäiseltä kivikaudelta. Näkymät Rikalanmäeltä yllättävät komeudellaan. Halikosta jatketaan vanhaa Turuntietä Paimion suuntaan. Paimio on pieni, moderni maaseutukaupunki, jossa kohtaavat historiallinen ja esihistoriallinen kulkuväylä, Kuninkaantie ja Paimionjoki. Varsinaissuomalaisissa maisemissa matka jatkuu Kaarinaan ja edelleen Turkuun.. Keskustaa halkova Aurajoki, arvokkaat kulttuurihistorialliset miljööt sekä Turun edustalla sijaitseva laaja ja luonnonkaunis Turun saaristo tekevät kaupungista ainutlaatuisen. Historialliset kohteet aina Turun linnasta Tuomiokirkkoon ovat kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä.  

Turusta on hyvät junayhteydet Helsinkiin ja paluumatkan voi tehdä myös bussilla.

 

Majoitus
Kirkkonummi
www.majvik.fi
www.hotellisiikaranta.fi
www.hvittorp.fi
www.kirkkonummi.fi
Inkoo
www.hrtigris.fi
www.kupariniemi.fi
www.vastankvarn.fi
www.westerby.fi
www.mangsgard.fi
www.inkoo.fi
Tammisaari
www.visitraseborg.com
Teijo
www.teijo.com
Salo
www.salovisit.fi
Turku
www.turkutouring.fi
Vaativuus
Reitin maasto on kumpuilevaa, mutta päivämatkat ovat kohtuulliset, joten reitti sopii vähemmän pyöräilleille. Reitin varrella on paljon nähtävää, joten taukoja voi pitää tiheään. Pituutensa puolesta reitti on keskivaativa.

 

Lataa PDF: Kuninkaantietä länteen.pdf