PyöräillenSuomessa.fi

Länsi-Saimaan kierros

Länsi-Saimaan kierroksella pyöräilijä tutustuu aistillisten järviseutujen lisäksi kulttuurimaisemaan ja -kohteisiin.

Lappeenranta-Levänen-Suomenniemi-Taavetti-Lappeenranta

Pituus: 182 km

Kesto: 4 päivää/3 yötä

Vaativuus: Keskivaativa

Länsi-Saimaan kierroksella pyöräilijä tutustuu aistillisten järviseutujen lisäksi kulttuurimaisemaan ja -kohteisiin. Reitti kulkee Taipalsaarelle Saimaan ja saarien ympäröimänä. Matkalla Suomenniemelle ja perillä Suomenkylällä on arvokasta kulttuurimaisemaa. Kärnäkosken maisemissa on linnoitus, jossa kannattaa piipahtaa. Perillä Suomenniemellä voi myös viivähtää ja viettää päivän loikoillen rannalla tai lähteä aktiivisemmalle melontaretkelle.  Luumäeltä löytyy historiallisia Salpalinjan korsuja sekä asemapaikkoja ja Lemillä voi maistaa perinneruokaa Lemin särää. 

Erityistä

Pienet kylät ja niiden kotiseutuhistoria

Salpalinja ja Salpa-asema

Saimaan ja Kivijärven järvimaisemat

1. päivä Saimaata ja kotiseutuhistoriaa Lappeenranta-Levänen 25 km

Matkan alussa reitti kulkee Lappeenrannan kauppatorin ja sataman vierestä, joissa molemmissa voi käydä esimerkiksi aamupalalla ja kahvilla. Lappeenrannan linnoitus tarjoaa kattavan kokonaisuuden kaupungin historiaan tutustuville. Reitti Taipalsaarelle kulkee mukavasti pyörätietä pitkin. Saaret, sillat ja järvimaisemat vaihtelevat matkan varrella. Taipalsaarelle saavuttaessa evästarpeita voi täydentää kaupassa. Röytyn kotiseututalo on toiminut samalla paikalla Taipalsaarella vuodesta 1680 ja se antaa hyvän tuntuman alueen menneisyyteen. Useita majoituspaikkoja löytyy Taipalsaaren ja Leväsen läheisyydestä ensimmäisen yön viettoon. 

2. päivä Maaseutua ja luontopolkuja Levänen-Suomenniemi 44 km

Leväsestä matka jatkuu kauniiden peltojen, metsien ja maatilojen halki kohti Savitaipaletta. Savitaipaleella on hyvä hyödyntää palveluita ennen Suomenniemelle suuntaamista. Tässä kohdassa voi myös päättää suuntaako Suomenniemelle vai suoraan Luumäelle. Savitaipaleella on retkeilyreitti Jääkauden jäljet – kivikauden ihminen, joka lähtee Olkkolan hovin pihasta. Jatkettaessa Suomenniemelle, noin 10 kilometrin kuluttua matkalla on historiallinen Kärnäkoski. Koski on toinen koskista, joiden kautta Kuolimo laskee Saimaaseen. Kärnäkoskella on myös linnoitus, joka on rakennettu 1790 –luvulla. Matkan jatkuessa noin kahden kilometrin päässä Partakoskella on pieni satama, ravintola sekä kauppa. Suomenniemellä Suomenkylän on vaikuttava näkymä Kuolimolle ja yhdessä alueen vanhojen talojen kanssa kokonaisuus muodostaa valtakunnallisesti arvokkaan maisemakokonaisuuden. Aikaa voi viettää lähialueen luontopoluilla Irja Hannosen polulla ja Saarajärven kierroksella sekä melomalla Suomijärvellä. 

3. päivä Savitaipale ja Taavetti tutuksi Suomenniemi-Taavetti 63 km

Reitti takaisin Savitaipaleelle kulkee samaa reittiä kuin tultiin. Päivän voi aloittaa jatkamalla tutustumista Suomenniemen kohteisiin ja matkalla takaisin kannattaa käydä niissä kohteissa, jotka jäivät aiemmin väliin. Savitaipaleen museoissa Europaeus talossa, Hakamäen museoalueella ja Kirkonrakentajain museossa sekä Savitaipaleen kirkossa voi aistia alueen historian. Savitaipaleelta löytyy myös useita käsityöpuoteja ja -pajoja, joista voi ostaa muun muassa keramiikkaa, puukäsitöitä ja takomon tuotteita. Savitaipaleelta sukelletaan suurien peltoaukeiden ja metsien keskelle ja jatketaan Taavettiin.  

4. päivä Sotahistoriaa ja Lemin särää Taavetti-Lappeenranta 50 km

Taavetissa voi tutustua mm. pienen kesätorin antimiin ja Taavetin 1700 –luvulla rakennettuun linnoitukseen. Taavetista reitti kulkee Kivijärven rantojen suuntaisesti Jurvalan harjun ylitse ja kääntyy sen jälkeen kohti pohjoista. Jos Jurvalasta jatkaa noin 2 kilometriä eteenpäin, pääsee tutustumaan Salpa-asemaan. Alueella on useita linnoitteita ja niistä kertovia opasteita. Salpa-asemalta voi vielä jatkaa alle kilometrin verran Lappeenrantaan päin, josta tien viitta opastaa P.E. Svinhufvudin kotitalolle. Presidentin talolla on mm. esillä presidenttiparin saamaa lahjaesineistöä ja Ellenin tekemiä käsitöitä.  Reitti Jurvalan harjulta pohjoiseen kulkee vaihtelevaa tietä järvien ja metsien keskellä on mielenkiintoista ajaa. Lemille tultaessa Lemin särää, eli lampaasta ja perunoista valmistettua perinneruokaa, pääsee maistamaan ainakin kahdessa eri paikassa. Ruokailu pitää varata etukäteen, koska särän valmistaminen kestää jopa 8 tuntia. Lemiltä Lappeenrantaan kuljetaan aluksi maalaismaisemissa ja kaupunkiin tullaan turvallisesti pyöräteitä pitkin.

 

Hotellimajoitus
Taipalsaarella
Lomakeskus Saimaanranta
Savitaipaleella
Olkkolan Hovi
Luumäellä
Kivijärven Helmi
Lappeenrannassa
Holiday Club Saimaa
Loma- ja kokoushotelli Marjola
Sokos Hotel Lappee
Hotelli Cumulus Lappeenranta
Scandic Patria
Melonta
www.campsuomi.fi
Vaativuus
Reitti on pääosin päällystettyä tietä, mutta on matkan varrella myös hiekkatietä ja välillä vaativiakin nousuja. Soveltuu kaikenkuntoisille. Päivämatkojen suunnittelun tärkeys korostuu majoituspaikkojen välimatkojen ollessa kohtalaisen suuria. Savitaipaleelta Suomenniemelle ajettaessa Partakosken jälkeen tie on sorapintainen, mäkinen ja mutkainen.
B&B/mökkimajoitus
Taipalsaarella
Hostel Mansikka
Saimaan Paula
Askon ja Maijan Maatilamajoitus
Maamiehen Majat
Päivölän ratsutila
Savitaipaleella
Karhunrinteen loma
Wanha Havon koulu
Suomenniemellä
Camp Suomijärvi
Loma-Väkkärä
Mellun Käenpesä
Heponiemen Villa
Kannuskoskella
Tuhannen Tarinan Talo
Luumäellä
Palvaanjärven Loma
Mirjan matkakoti
Taavetin Lomakeskus & Camping
Lappeenrannassa
Miekkala B&B
Mikonsaaren Loma-asunnot
Lauritsalan Kartano
Huhtiniemen Matkailukeskus

 

Lataa PDF: Länsi-Saimaan kierros.pdf