PyöräillenSuomessa.fi

Oulujärvi-pyöräily VALMISMATKA

Tämä opastamaton pyöräretki kulkee rauhallisia ja hyväkuntoisia teitä pitkin Kainuun vaaroilta meren äärelle Ouluun Oulujärven rantojen ja Pohjanmaan tasaisten viljelyseutujen halki.

Reitti kulkee pääasiassa Tervan tietä, joka on maamme yhdeksäs virallinen matkailutie myötäillen Oulujoen ikivanhaa vesi-, matkailu- ja tervankuljetusreittiä Oulusta Kajaanin kautta Kuhmoon. Huomattava osa matkasta pyöräillään mahtavan Oulujärven välittömässä läheisyydessä ja erityisesti järvi on läsnä liikuttaessa Manamansalon saarella, jonka maisemaa hallitsevat kauniit jäkäläpeitteiset männikkökankaat ja pitkät hiekkarannat. Rokualla, Suomen ensimmäisessä ja maailman pohjoisimmassa UNESCOn suojeluksessa olevassa Geoparkissa voi tutustua jääkauden perintöön alueella. Rauhalliset ja pienehköt majapaikat, hotelleista mökkeihin, takaavat hyvät yöunet ja herkulliset ateriat auttavat jaksamaan päivästä toiseen pyörän selässä.    

Matkan kohokohdat:
•    Oulujärven maisemat
•    Manamansalon saari
•    Rokua Geopark – Suomen ainoa ja maailman pohjoisin Geopark
•    Paltaniemen kylä

Päiväohjelma:

1. päivä
Saapuminen Kajaanin lento- tai rautatieasemalle, missä opas vastassa. Kuljetus hotelliin päivälliselle. Hotellilla infotilaisuus, jossa annetaan ohjeita ja materiaalia matkaa varten.

2. päivä       Kajaani - Paltaniemi – Paltamo  n.  61 km
Retken ensimmäisenä päivänä pyöräillään läpi maalaismaiseman hiljaisia asfalttiteitä ja hyväkuntoisia sorateitä pitkin viehättävän Paltaniemen kylän kautta Paltamoon. Paltaniemellä on mahdollisuus tutustua kattomaalauk-sistaan kuuluisaan kuvakirkkoon sekä Eino Leino -perinnetaloon.

3. päivä       Paltamo – Manamansalo  n.  54 km
Tänään tie vie piskuisten Melalahden ja Hakasuon kylien kautta Manamansalon saarelle. Mukava taukopaikka on Varisjoen varrella sijaitseva Hakasuon mylly, joka on myös 6 km:n mittaisen alueen historiaan tutustuttavan luontopolun lähtöpiste.   Manamansalon saarelle saavuttua matka vie Kultahiekkojen leirintäalueelle saaren etelärannalle. Majoitus kahden hengen mökeissä aivan Oulujärven rannalla.

4. päivä       Manamansalo – Säräisniemi  n. 37 km
Päivän ensimmäiset kilometrit pyöräillään Manamansalon mäntykankaiden halki Alassalmen lossille, joka vie pyöräilijät salmen yli mantereelle. Lossilta päästyä suuntana on pohjoinen ja Säräisniemi, joka on yksi Kainuun vanhimpia asutettuja kyliä.

5. päivä       Säräisniemi – Rokua  n.30 km
Aamiaisen jälkeen reitti vie Vaalan kuntakeskuksen kautta Rokuan hienoille jäkäliköille ja mäntykankaille. Matkan varrella on mahdollista tehdä visiitti myös Lamminahon talomuseoalueelle, jossa pääsee tutustumaan 1800-luvun elämään. Rokua Geoparkiin voi tutustua mm. opastuskeskus Supan näyttelyssä ja jos kävely vielä pyöräilypäivän päätteeksi maittaa, Rokuan kansallispuiston alueella on erinomaiset patikointimahdollisuudet lukuisine merkittyine reitteineen.

6. päivä       Rokua – Merilän Kartano  n.  41 km
Ensimmäiset kilometrit kulkevat Rokuan kumpuilevissa maisemissa. Tämän jälkeen tie tasoittuu ja maisemat muuttuvat, kun saavutaan Pohjanmaan tasaisiin metsiin ja peltoaukeille. Oulujoki ylitetään riippusiltaa pitkin ja sitten seuraillaan Oulujoen pohjoisrantaa maalaismaisemassa polkien aina Utajärven kirkonkylään saakka, mistä on vielä viitisen kilometriä majapaikkaan Merilän Kartanoon.

7. päivä        Merilän Kartano  – Hotelli  Vihiluoto  n.  66 km
Viimeisen päivän reitti kulkee tasaisten maalaismaisemien halki. Tämä seutu on Suomen tärkeimpiä perunanviljelyalueita ja se on helppo huomata. Asutus tihenee lähestyttäessä Oulua ja sen lentokenttää. Viimeisen yön majapaikka Hotelli Vihiluoto sijaitsee n. 4 kilometrin päässä Oulun lentokentästä rauhallisella paikalla meren rannalla.

8. päivä     Aamiainen ja kuljetus Oulun lentokentälle.

Huom! Esitetyt päivämatkat ovat mielenkiintoisimpien reittien mukaan mitatut kilometrit. Useimpina päivinä on kuitenkin mahdollista valita sekä lyhempiä että pidempiä reittivaihtoehtoja.

LISÄTIETOA

Kausi     01.06 – 27.08.2013
Lähdöt sopimuksen mukaan. Ko. ajanjakson ulkopuolella veloitetaan lisämaksu 30 €/henkilö.
Kesto    8 päivää / 7 yötä
Henkilömäärä    Minimi 2 henkeä
Hinta             636 € / henkilö

Hintaan sisältyy
•    4 yötä hotellitason 2-hengen huoneissa, 2 yötä 2-hengen huoneissa majataloissa (huoneesta riippuen wc ja suihku huoneessa tai käytävällä), 1 yö leirintäaluemökissä (wc ja suihku eri rakennuksessa)
•    Aamiainen, retkieväspaketti ja päivällinen päivittäin
•    Liinavaatteet ja pyyhkeet
•    Sauna neljänä iltana
•    Kartat, reittiohjeet ja turisti-infoa
•    Infotilaisuus ensimmäisenä iltana
•    Lentokenttäkuljetukset

Lisämaksusta
•    Polkupyörän vuokraus, 95 €  
•    Matkatavarakuljetus 290 €, esim. 2:lle pyöräilijälle hinnaksi tulee 145 €/hlö
•    Lisämaksu yhden hengen huoneesta 90 €
•    Mukana pyöräilevä opas

Linkit
Rokuan kansallispuisto www.luontoon.fi/retkikohteet/kansallispuistot/rokua/
Oulujärven matkailusivusto www.oulujarvi.fi
Rokua Geopark www.rokuageopark.fi
Tervantie www.tervantie.fi
Kajaanin matkailusivusto www.visitkajaani.fi
Oulun matkailusivusto www.oulutourism.fi

Varaukset ja lisätietoja
Upitrek,
Kiviniementie 59, 87850 Paltaniemi
P. 040 733 9262        
sales@upitrek.com
www.upitrek.com         
www.facebook.com/upitrek

Lataa PDF: Lake-Oulujärvi-2012.pdf