PyöräillenSuomessa.fi

Saimaan saarikierros

Saimaan saarikierrosta ympäröi Saimaan järviluonto sekä vehmas maaseutu metsäisten taipaleiden lisäksi.

Lappeenranta-Saimaanranta/Taipalsaari-Utula-Ruokolahti-Imatra-Lappeenranta

Pituus: 157/170 km

Kesto: 5 päivää/4 yötä

Vaativuus: Helppo

Saimaan saarikierrosta ympäröi Saimaan järviluonto sekä vehmas maaseutu metsäisten taipaleiden lisäksi. Reitti kulkee Suomen suurimman järven rantojen tuntumassa koko matkan. Kallioiset ja hiekkai-set rannat sekä kesämökkiasutus vaihtelevat matkan varrella kunnes tullaan Ruokolahdelle ja Imatralle. Lappeenranta ja Imatra tarjoavat kaupunkeina hyvin monipuolisesti erilaisia palveluita ja illanviettomah-dollisuuksia. Molemmat ovat merkittäviä matkailukaupunkeja ja matkailijavirtojen myötä palvelutarjontakin on monipuolista.

Erityistä

Saimaan järviluonto

Vuoksi

Lappeenrannan linnoitus ja satama

1. päivä Metsäreitti Lappeenranta-Saimaanranta/Taipalsaari 23–29km

Ensimmäinen päivä alkaa kulkemalla kauniin Lappeenrannan sataman kautta. Lappeenrannan sataman pienissä paikalle perinteikkäissä kahviloissa voi istua tovin ja vaikka suunnitella tulevaa päivää. Satamasta lähdetään pyöräilemään Saimaan rantaa pitkin ja läheisen golf – kentän ohitse kohti Lauritsalaa. Lauritsalan jälkeen tullaan korkealle Luukkaansalmen sillalle, josta on vaikuttavat näkymät Saimaalle. Sillan jälkeen matka jatkuu järvi- ja metsämaisemissa. Tultaessa Vehkataipaleelle uimapaikassa Saimaan rannalla voi virkistäytyä ennen matkan jatkamista. Ensimmäisen yön voi viettää erilaisissa majoitusvaihtoehdoissa Taipalsaarella.

2. päivä Vesireitti Saimaanranta/Taipalsaari-Utula 35–42 km

Päivä alkaa matkalla kohti venekyydin noutopaikkaa. Veneellä noutaminen onnistuu Saimaanrannasta ja Sarviniemen kärjestä. Veneestä saa otettua huikeita kuvia ja kirkkaana päivänä Saimaan selältä on mahdollista nähdä jopa yli 35 kilometrin päähän. Kyläniemessä kuljetaan harjulla, jonka toisella puolella levittäytyy Saimaan Petraselkä ja toisella puolella Suur-Saimaan näkymät. Kyläniemestä kuljetaan säännöllisesti liikennöivällä lautalla mantereen puolelle. Ennen kuin tullaan Utulaan, matkan varrella on Huuhanranta, joka on pitkä luonnon muodostama hiekkaranta. Siellä voi uimisen lisäksi tehdä myös ruokaa rannan katoksessa. Majoituspaikkana Utulassa toimii vanha Utulan kyläkoulu, jonka saa pientä korvausta vastaan kokonaan omaan käyttöönsä. Utulassa on myös kyläkauppa, jonka yhteydessä on kahvila.

3. päivä Saarireitti Utula-Ruokolahti 31 km

Päivän alkuun kuljetaan seuraavalle veneylityksen noutopaikalle. Kapean salmen ylityksen jälkeen jat-ketaan järvi-, metsä- ja maalaismaisemien keskellä. Härskiänsaaren ja Äitsaaren yhdistävältä sillalta on hyvät maisemat Saimaalle. Äitsaaressa on mahdollista käydä katsomassa 5000 vuotta vanhaa kallio-maalausta. Ruokolahdelle saavuttaessa sen useista palveluista voi täydentää evästarpeita ja tarvikkeita sekä käydä vaikka syömässä. Ruokolahdella on vanha kirkko sekä erityisen kiehtova vanha puinen kellotorni, joka on säilynyt edellisen kirkon ajoilta asti. Ruokolahdelta löytyy joitakin yöpymispaikkoja ja lisää majoitusvaihtoehtoja löytyy jatkettaessa Imatralle.

4. päivä Historiallinen jokireitti Ruokolahti-Imatra 19 km

Ruokolahden jälkeen ylitetään silta, jonka oikealla puolella on vaikuttava Kaukopään paperitehdas ja Imatra onkin tunnettu historiastaan vahvana metsä- ja paperiteollisuuskaupunkina. Sillan jälkeisestä risteyksestä käännytään Vuoksenniskalle päin kulkevalle pyörätielle. Matkalla Vuoksenniskalle on Alvar Aallon suunnittelema Kolmen Ristin kirkko. Vuoksenniskalta löytyy mukavasti kauppoja eväiden ostami-seen. Vuoksenniskan jälkeen kuljetaan Vuoksen yli siltaa pitkin ja loppumatka Imatrankoskelle kulkee Vuoksen rantoja myötäillen. Vuoksen kautta kulkee Suomen suurimman vesistön, Vuoksen vesistön vedet. Jos mahdollista, niin kannattaa käydä katsomassa kuudelta illalla koskinäytös Imatrankoskella, jossa Vuoksen annetaan virrata hetken vapaana uomassaan. Iltaa voi viettää mm. kävelemällä Vuoksen vartta pitkin kulkevilla poluilla tai keskustan palveluihin tutustumalla. Imatrankoskella on paljon majoitus-vaihtoehtoja.

5. päivä Maaseutureitti Imatra-Lappeenranta 49 km

Viimeisen päivän matka on pisin, kun pyöräillään Lappeenrantaan asti. Reitti kulkee mutkittelevilla pik-kuteillä maaseudulla välillä kulkien pienien asuinalueiden ohitse ja ajoittain Saimaakin pilkahtelee puiden lomasta. Imatrankosken jälkeen muutaman kilometrin päässä on automuseo ja heti museon jälkeen myös päivittäistavarakauppoja. Ennen Joutsenoa reitti kulkee kahdesti lähempää Saimaan rantaa ja Hinkanrannassa on uimaranta, jossa viettää taukoa ja virkistäytyä uimalla Saimaassa. Joutsenossa voi yöpyä vielä tässä vaiheessa, jos siltä tuntuu. Joutsenon jälkeen on toinen kaunis ja pieni uimapaikka, Ahvenlampi, jossa on kristallin kirkasta vettä. Matkan varrella Ilottulassa on luomumaatila, jossa on mahdollista nähdä maatilan eläimiä. Ennen saapumista Lappeenrantaan matkan varrella on näkemistä mm. Saimaan kanavamuseossa sekä Lauritsalan kirkossa.  Lauritsalasta kuljetaan samaa tuttua reittiä pitkin kohti Lappeenrannan satamaa ja Lappeenrannan nähtävyyksiä.  

Hotellimajoitus

Taipalsaarella
Lomakeskus Saimaanranta
Ruokolahdella
Saimaan Lomahovi
Imatralla
Imatran Kylpylä
Imatran Valtionhotelli
Hotelli Cumulus Imatra
Hotelli Vuoksenhovi
Hotelli Kulkuripoika
Lappeenrannassa
Holiday Club Saimaa
Loma- ja kokoushotelli Marjola
Sokos Hotel Lappee
Hotelli Cumulus Lappeenranta
Scandic Patria
 

B&B/mökkimajoitus

Taipalsaarella
Hostel Mansikka
Saimaan Paula
Askon ja Maijan Maatilamajoitus
Maamiehen Majat
Päivölän ratsutila
Utulassa
Utulan kylätupa
Äitsaaressa
Maatilamatkailu Hertta
Kesäranta
Ruokolahdella
Saimaan Lomahovi
Jaakkiman kristillinen opisto
Imatralla
Hostel Mansikkala
Ukonlinna
Kesäkoti Hakala
Karjalan Portti
Joutsenossa
Gasthaus Joutseno
Lappeenrannassa
Miekkala B&B
Mikonsaaren Loma-asunnot
Lauritsalan Kartano
Huhtiniemen Matkailukeskus
 

Kartat ja oppaat

Fillariopas Helsingistä Itään
www.karttakauppa.fi
Internet – kartat
www.pyoraillensuomessa.fi

Venekyydit

Taipalsaarelta Kyläniemeen
TK–Fishing 0400 886 903
Utulasta Härskiänsaareen
0400 456 819

Reitin haasteellisuus

Pyöräreitillä ei ole merkittävän paljon vaativia nousuja. Suunnit-telemalla tauko- ja majoituspaikat etukäteen ja varustautumalla matkaeväin reitin läpi pyöräily myös lasten kanssa onnistuu hyvin. Jos viimeinen päivämatka tuntuu pitkältä, Joutsenossa voi viipyä vielä yhden yön lisää.
 

 

Lataa PDF: Saimaan saarikierros.pdf