PyöräillenSuomessa.fi

Uudenmaan luontoon

Uudenmaan moni-ilmeinen luonto näyttäytyy heti kaupunkialueen ulkopuolella. Vehreät lehtimetsät ja muka-vasti kumpuilevat maastot sopivat mainiosti pyöräretken kulisseiksi.

Helsinki-Nuuksio-Nurmijärvi-HelsinkiPituus: 150 kmKesto: 3 päivää/2 yötä
Vaativuus: Keskivaativa

Uudenmaan moni-ilmeinen luonto näyttäytyy heti kaupunkialueen ulkopuolella. Vehreät lehtimetsät ja muka-vasti kumpuilevat maastot sopivat mainiosti pyöräretken kulisseiksi. Retki alkaa merenrantamaisemissa kohti Espoota. Nuuksion kansallispuisto tarjoaa uskomattoman erämaisia luontokokemuksia. Vehmas maaseutu vaihtuu Nurmijärven keskustaajamaksi. Vantaanjokilaakso komeine koskineen johdattaa takaisin etelään. Helsingin monien puistojen halki saavutaan jälleen kaupungin sykkeeseen.

Erityistä

Nuuksion kansallispuisto

Vantaanjoki

Kaunis maaseutu

1. päivä     Kohti luontoa Helsinki-Nuuksio 39 km

Matka alkaa Helsingin keskustasta Meilahden rantaa Munkkiniemeen ja edelleen lännen suuntaan. Alkumatkan kiinnostavimpia käyntikohteita ovat juuri uudelleen avattu Urho Kekkosen museo Tamminiemessä. Talo on korjattu perinteitä kunnioittaen ja sisällä aistii 70-luvun hengen. Katseltavaa riittää puistomaisen Viherlaakson ja Kauniaisten pohjoisosan kauniissa taloissa ja pihoissa. Vähitellen kaupunkiasutus jää taakse ja suunnataan kohti Nuuksiota. Nuuksion kansallispuisto sijaitsee tammi-vyöhykkeen ja eteläisen havumetsävyöhykkeen rajalla, joten puusto on moni-ilmeistä. Maisema on hyvin kallioista ja jääkauden jälki näkyy rotkojen ja laaksojen muodossa. Jyrkillä rinteillä viihtyvät monet erikoiset kasvit ja lammet houkuttelevat lintuja. Puistossa on paljon lyhyeen retkeilyyn sopivia reittejä. Puiston halki johtaa merkitty pyöräilyreitti. Nuuksion lähistöllä on monenlaista majoitusta tarjolla. 

2. päivä    Kylänraitteja Nuuksio-Nurmijärvi 54 km

Matka jatkuu kumpuilevassa maisemassa kohti pohjoista. Matkan varrella on asuttuja seutuja sopivasti metsäisten osuuksien välissä. Otalammen kyläyhteisö on rakentunut rautatien varrelle, jossa suojeltavat asemarakennukset elävöittävät näkymää. Nurmijärven puolella Nummenpää ja Röykkä ovat pieniä kylä-keskuksia, joiden läpi ajetaan ennen kuin tullaan Kiljavan kautta Nurmijärvelle. Kiljavalla olevan Sääksjärven hiekkarannat houkuttelevat uimaan. Vireä Nurmijärven keskusta tarjoaa monia palveluita. Kiljavalla ja Nurmijärvellä on eri tyyppisiä majoituskohteita.

3. päivä    Vantaanjokilaaksossa Nurmijärvi-Helsinki 57 km

Päiväreitti seurailee Vantaanjokea. Aleksis Kiven syntymäkoti sijaitsee Palojoen kylässä ja toimii nykyään museona. Museon vieressä on Taaborinvuoren museoalue, joka toimii kesäisin monien tapahtumien pito-paikkana. Myllykoski on vaikuttava nähtävyys erityisesti keväisin. Myllykoskeen ja sen rantamille liittyy paljon historiaa. Koski oli Nurmijärven parhaita myllypaikkoja ja 1920-luvulla kosken rannalle rakennettiin Nurmijärven ensimmäinen voimalaitos. Myllykoskella on hyviä päiväretkeilyreittejä. Myllykoski on myös suosittu kalastuspaikka. Myllykosken yli johtaa kevyen liikenteen käytössä oleva museosilta.Matka jatkuu etelään kohti Vantaata. Vantaanjoki kiemurtelee reitin varrella ja se ylitetään matkalla muutaman kerran. Loppumatka ajetaan Helsingissä puistomaisemissa.

Majoitus

www.visitespoo.fi
www.vihti.fi/matkailu
www.nurmijarvi.fi

Vaativuus

Päivämatkat ovat kohtuulliset, reitin varrella on jonkin verran korkeuseroa, mutta ei pitkiä nousuja. Reitti sopii pyörämatkailua aloittavallekin, mutta reitille kan-nattaa varata aikaa riittävästi. Ensimmäisen ja viimei-sen päivän matkoja voi lyhentää matkustamalla pai-kallisjunalla Espoon keskukseen ja paluumatkalla junalla esim. Vantaankoskelta Helsinkiin.

 

Lataa PDF: Uudenmaan luontoon.pdf