PyöräillenSuomessa.fi

Helsinki-Tampere

Matka alkaa idyllistä Vantaanjokivartta pitkin johtaen Tuusulanjärven maisemiin, jossa monet suomalaiset taiteen, musiikin ja kirjallisuuden merkkihenkilöt ovat ammentaneet inspiraatiota

Usein on sanottu, että mielisairaalat sijaitsevat kauniissa ympäristössä. Sen voi käydä toteamassa Kellokosken sairaalan ja Minneforsin ruukin alueella.

Reitti kulkee Jokelan kautta Hyvinkäälle ja edelleen Riihimäelle. Maisema on vaihtelevaa, mutta suuria korkeuseroja ei ole. Matkan varrella on paljon nähtävää, taajamat seuraavat toisiaan, eikä alkumatkasta pitkiä metsätaipaleita juuri tule vastaan. Hyvinkäällä on oma Sveitsinsä, joka on kaupungin vapaa-ajan keskus erilaisine aktiviteetteineen. Rautatiemuseossa voi tutustua Suomen rautateiden historiaan. Lyhyen matkan jälkeen saavutaan jo Hämeen puolelle Riihimäelle.

Hämeen alueella on historiallisia linnoja, kirkkoja ja kartanoita, joihin tutustuessa kuluu nopeasti aikaa. Alue on sisämaan vanhinta kulttuurimaisemaa ja museoitakin on runsain mitoin. Riihimäellä sijaitsee lasimuseo. Vanhan tehtaan alue tunnetaan Hyttikorttelina, joka käsittää paitsi lasimuseon, myös vanhan tehtaan työntekijöiden asuinkorttelin. Hämeenlinnassa on monia mielenkiintoisia kohteita niin kulttuurista kuin luonnostakin kiinnostuneelle, Hämeen linna seisoo ylväänä kaupungin keskeisellä paikalla, Aulanko puolestaan on monipuolinen luontokeskus. Panssarimuseossa esitellään sotahistoriaa monin eri tavoin. Lasiperinne on Hämeessä maan kuulua ja Iittalassa on toinen lasimuseo.  

Hämeenlinnasta voi halutessaan lähteä takaisin Helsinkiä kohti Forssan, Someron ja Nuuksion kansallispuiston kautta kulkevaa pyöräreittiä pitkin. Jatkettaessa Tampereelle päin Pirkanmaan puolella jatkuvat vaihtelevat maisemat ja järvet siintävät reitin molemmin puolin. Pirkanmaalla on paljon kulttuurista ja historiasta kertovia kohteita ja erityispiirteenä on täällä teollisuushistoria, ollaanhan teollisuuden syntysijoilla. Sääksmäen sillat kohoavat korkealle Vanajaveden ylle ja maisema onkin yksi kauneimmista. Sääksmäellä on myös Rapolan linnanvuori monine kohteineen.

Valkeakoskella ollaan kirjaimellisesti tehtaan varjossa ja aineeseen voi tutustua Myllysaaren museossa. Valkeakoskelta erkanee Hämeen maakuntakierros Pälkäneen suuntaa ja edelleen Hauhon ja Lammin kautta takaisin Hämeenlinnaan. Tämän reitin varrelle jää erityisen paljon muinaisia asuin- ja hautapaikkoja sekä kauniita keskiaikaisia kirkkoja.

Lempäälän kautta Tampereelle kulkeva reitti mutkittelee ennen Lempäälää metsän keskellä ja loppumatka ollaan asutummilla seuduilla. Tampereella on paljon nähtävää. Pispala ja Pyynikki ovat upeita harjumaisemia, teollisuuden historia näkyy kaikkialla, Kehräsaari, Vapriikki, Tammerkosken maisemat ja Amurin työläismuseokortteli ovat kaikki tutustumisen arvoisia.