Kaupungissa liikkuessa tulee aina silloin tällöin vastaan tilanne, että on kuljetettava polkupyörä metrossa. Silloin on tarkkaan mietittävä, miten tilanteessa toimitaan ja mikä on paras ratkaisu. Me selvitimme asiaa ja iloksemme saimme kuulla, että myös metroon voi pyörän ottaa mukaan. Pyörää voi kuljettaa sekä lähijunassa että metrossa silloin, kun niissä on tilaa. Se oli aikaisemmin pelkkä kokeilu, mutta se muutettiin pysyväksi ratkaisuksi. Pyörän kuljettaminen metrossa on myös ilmaista.
Millä ehdoilla voi polkupyörä metrossa olla mukana?
Kaikkein tärkeintä on huomioida se, että metroon voi pyörän ottaa silloin mukaan, jos tilaa on. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruuhka-aikoina, jotka ovat arkipäivisin klo 7-9 ja 15-18, kuljettaminen ei välttämättä onnistu. Näitä aikoja olisikin syytä välttää, koska silloin matkustajia on huomattavan paljon liikenteessä. Mutta jos kyytiin noustessa metrossa on tilaa, niin silloin voit matkustaa huoletta myös perille asti.
Pyörän kuljettaminen on kohteliaan ihmisen toimenpide. Jos metro on hyvin täynnä, on pyörää kuljettavan helpompi odottaa seuraavaan vuoroa. On tärkeää pitää pyörästä huolta koko matkan ajan eli pidettävä huolta siitä, että se ei esimerkiksi kaadu. Myös muut matkailijat on otettava kohteliaasti huomioon. Jos sinulla on sähköpyörä, muistathan sammuttaa sen matkan ajaksi. Myöskään laiturialueella ei saa pyörällä ajaa turvallisuussyistä.
Onko pyörissä eroja?
Metrossa tietenkin taittopyörä vie kaikkein vähiten tilaa ja on siksi paras mahdollinen vaihtoehto. Normaali pyöräkin käy, mutta tandem on jo suhteellisen hankala kuljetettava. Sekin pitää muistaa, että sähköpyörää ei saa ladata matkan aikana. Jos joudut asemalla nousemaan kerroksesta toiseen, on se turvallisempaa tehdä hissillä tai pyöräluiskaa hyväksi käyttäen. Näillä ohjeilla on yksinkertaista liikkua paikasta toiseen pyörällä ja välillä käyttää joustavasti julkisia kulkuneuvoja.