Pyöräilylajit

Tutustu Suomen pyöräilylajeihin

Tältä sivulta löydät esittelyä siitä, millaiset pyöräilylajit Suomessa houkuttavat harrastajia. Lajeja on suhteellisen paljon, joten harrastettavaa riittää ja monet kilpailevatkin useimmissa lajeissa. Maantie- tai maastopyöräilystä on näppärää siirtyä cyclocrossin pariin sekä parapyöräily on tullut yhä suositummaksi. Myöskään e-urheilun ystäviä ei ole unohdettu ja esports on yhtenä lajina pyöräilyn puolella omilla säännöillään. Näiden lisäksi löytyy myös alamäkiajoa eli Downhill:ä, Trialia sekä BMX pyöräilyä. Pyöräillen Suomessa kertoo tiiviinä pakettina, mitä lajit sisältävät.

Täältä löydät esittelyt maantie-, rata ja maastopyöräilyistä.

Pyöräilylajit
Pyöräilylajit

Cyclocross

Krossi on vauhdikas laji ja sitä harrastetaan syksyn ja talven tullen. Lajilla on suuri suosio sekä perinteet Keski-Euroopassa. Se on mielenkiintoinen laji, johon on yhdistetty maastopyöräilystä teknisyyttä sekä maantiepyöräilyn vauhtia. Cyclocross on laji, jossa rapa roiskuu sekä reitillä yhdistyvät sekä hiekkatiet, niityt, metsäpolut, esteiden ylitykset jalkautumalla sekä porrasaskelmia. Radasta 10% saa olla sellaista, jossa joutuu jalkautumaan, kaikki muu pitää olla ainakin teoriassa ajettavia osuuksia. Parhaimmat polkijat ajavat vaikeammatkin kohdat. 

Kilpailun pituus ilmoitetaan ajassa ja se on 30-60 minuuttia. Yhden ratakierroksen pituus on yleensä 2,5-3,5 kilometriä. Kierroksia ajetaan niin paljon kuin ehditään ja radalta ei saa poiketa. Pisteet lasketaan sen mukaan, mikä on sijoitus kilpailussa. Cyclocross pyörä muistuttaa maantiepyörää, mutta on kuitenkin erilainen esimerkiksi etu- ja takahaarukan osalta. Lajissa onkin käytössä hiukan leveämmät ja karkeammin kuvioidut renkaat. Lajissa ajavat sekä miehet että naiset. Taktiikkaa kilpaillessa ei juurikaan tarvita vaan kilpailijan on oltava aerobisesti kestävä sekä hallittava pyörä hyvin.

BMX pyöräily

BMX on pyörällä ajettavaa motocrossia, joka haastaa kilpailijaa teknisesti ja luonteeltaan se on sprinttilaji. Sitä harrastetaan varta vasten tehdyillä radoilla ja niitä löytyy Suomestakin peräti viisi eli Helsingistä, Espoosta, Turusta, Tampereelta sekä Laukaalta. Radan pituus on yleensä 300-400 metriä ja kilpailut etenevät erissä, jotka ovat yhden kierroksen mittaisia. BMX pyöräily on mielenkiintoista ja jännittävää seurattavaa sekä erät ovat nopeatempoisia. Se on myös katsojan kannalta miellyttävä laji.


BMX pyöräily vaatii oman pyöränsä eli BMX Racing pyörän. Myös freestyle pyörällä voi kokeilla, mutta vakavampi harrastaminen vaatii racing -mallin. Pelkästään pyörä ei riitä kilpailemiseen vaan tässä lajissa myös suojavarusteet ovat tärkeässä roolissa. Niitä ovat leukasuojallinen full face -kypärä, hanskat, polvi- ja kyynärsuojat, pitkät ajohousut sekä tasapohjaiset kengät. Monet suosivat skeittikenkiä, koska niiden pohjassa on hyvä pito. Jos olet liikkeellä pyöräillen Suomessa, käy tutustumassa ohi ajaessasi lajiin!

Trial pyöräily

Trial pyöräily on hyvin erilainen kuin muut pyöräilylajit. Se on taitoajoa, joka on kehitetty vastaavasta moottoripyörälajista. Niissä on kuitenkin sama idea eli pyörällä pitää selvitä mahdollisimman vaikeista paikoista niin, ettei jalka kosketa maata. Myöskään mikään muu vartalon osa tai pyörän runko ei saa ottaa kosketusta maahan. Trial pyöräily sallii kilpailijoiden tutustua rataan kävellen, jolloin ajolinjaa voi suunnitella etukäteen, mutta ajamalla valittua reittiä ei saa etukäteen harjoitella.

Suomessa on jonkin verran ohjattua toimintaa ja lajin harrastajia on 50-100. Trial pyöräily on mukava laji, koska iällä ei kilpailussa ole mitään väliä vaan kilpaileminen tapahtuu erilaisilla taitotasoilla. Myös trial pyörä ei ole ihan tavallinen vaan se on tyypillisesti sellainen, jossa ei ole lainkaan satulaa. Lajia on mielenkiintoista seurata ja miehet sekä naiset ajavat niissä omissa luokissaan.

Pyöräilylajit

Downhill pyöräily

Downhill pyöräily on toiselta nimeltään alamäkiajo ja se on yksi pyöräilyn vauhdikkaimmista lajeista. Tätä lajia on mahdollista harrastaa myös Suomessa, koska meillä ratoja tehdään laskettelukeskuksiin. Radat koostuvat polusta, mutta reitillä on myös esimerkiksi kiviä, hyppyreitä, droppeja sekä kallistettuja kurveja. Monissa laskettelukeskuksissa pääsee mäen päälle hissillä, mutta alas on tultava omien taitojen mukaan joko pelonsekaisin tuntein tai vauhdikkaan näyttävästi.

Varusteet, joita downhill pyöräily vaatii, ovat saman tyyppiset kuin motocrossissa eli kypärä pitää olla leukasuojallinen, ylävartaloa suojaavat panssarit tai hartiasuoja, niskatuki sekä suojat kyynärpäihin ja polviin. Myös pyörä on hiukan maastopyörää järeämpi ja se on varustettu kunnollisilla, pitkillä joustoilla. Kovassa vauhdissa ajamista on hallittava mahdollisimman hyvin ja nopeiten reitin alas laskenut pyöräilijä on voittaja.

Esports pyöräily

Elektroninen urheilu on tullut jäädäkseen ja siksi myös pyöräilystä on kehittynyt varteenotettava vaihtoehto tähän urheilumuotoon. Toisaalta pyöräilyllä on myös pitkät perinteet harjoitusvastusten kanssa harjoittelusta, joten siitä oli lyhyt matka siirtyä ohjelmiin, jossa ollaan virtuaalimaailmassa. Yksi suosituimpia ohjelmia onkin Zwift, jossa jopa miljoonat ihmiset pyöräilevät ja se on saanut suosiota myös suomessa. Esports pyöräily on käyttökelpoinen myös yhteislenkkeilyyn, jolloin pyöräilijän avatarin liikettä ohjaa tehotieto, joka tulee joko tehomittarista tai trainerista.

Esports pyöräily on saavuttanut suosiota vuodesta 2020 lähtien, kun siitä tuli virallisesti kilpaurheilua ja UCI eli pyöräilyn kansainvälinen kattojärjestö järjesti viralliset maailmanmestaruuskilpailut. Alustalla kilpaili osallistujia 20 eri maasta ja myös ammattipyöräilyn kuuluisuuksia osallistui siihen. Laji tulee varmasti olemaan suosittu myös jatkossa ja vankka vedonlyöntikohde, jota online kasinot tuovat pyöräilystä kiinnostuneille vedonlyöjille. Esports pyöräily löytää varmasti paikkansa UCI:n kilpailukalenterista etappiajojen ja klassikoiden joukosta.

Parapyöräily

Parapyöräily on ollut pyöräilyn lajina jo suhteellisen kauan, mutta aluksi se oli pelkästään näkövammaisten tandem-pyöräily. Nyt kokonaisuutta on kehitetty eteenpäin ja lajeiksi ovat valikoituneet maantielajit sekä ratapyöräily. Vuonna 2015 parapyöräily sai jo virallisen mestaruusarvon. Kahtena ensimmäisenä vuonna kilpailtiin mestaruuksista pelkästään aika-ajossa, mutta vuonna 2017 mukaan tuli myös maantieajo. 

Parapyöräily on laji, jossa turvallisuudesta on huolehdittava, koska käsipyöräilijää ei näe reitillä yhtä helposti kuin tavallista pyöräilijää, joka istuu korkeammalla. Harrastajamäärät ovat koko ajan kasvussa ja seurat ovat ottaneet tämänkin lajin hiljalleen seuratoimintaan. Siinä on kuitenkin vielä reilusti kasvuvaraa, joten jos kiinnostusta riittää, kannattaa selvittää omat mahdollisuudet lähimmästä seurasta.