Kartat ja oppaat

Kartat ja oppaat helpottavat matkantekoa

Pyörämatkailukartat ja –oppaat

Fillariopas –sarja (2012) on pyörämatkailijalle suunniteltu kartan ja opaskirjan yhdistelmä. Fillarioppaita on kaksi, Helsingistä itään ja Helsingistä länteen. Fillariopas Helsingistä länteen kattaa valtakunnallisista pyörämatkailureiteistä reitit Helsingistä Turkuun ja Helsingistä Tampereelle. Näiden pyörämatkailureittien lisäksi Fillariopas Helsingistä länteen esittelee kattavan valikoiman Uudellamaalla kiertäviä pyöräilyreittejä. Fillariopas Helsingistä itään kattaa pyörämatkareitit Helsingistä Jyväskylään, Mikkeliin ja Lappeenrantaan. Näiden pyörämatkareittien lisäksi oppaassa on esitelty reittejä Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

Fillarioppaissa esitellään runsaasti maaseudun ja pikku kaupunkien matkailukohteita, luonnon nähtävyyksiä ja reittien varrelle osuvia kiinnostavia ja erilaisia kohteita. Pieniä paikkoja, joihin muuten ei tulisi mentyä ja jotka ovat pyörämatkailun suola ja sisältö.

Fillarioppaat ovat 80-sivuisia ja liitteenä oleva kartta on mittakaavassa 1:150 000. Fillariopas  ja kartta on pakattu muovitaskuun.  Fillarioppaita saa kirjakaupoista ja Karttakeskuksen verkkokaupasta.

Pyöräilijän ja retkeilijän GT-kartat

Karttakeskus julkaisee Pyöräily GT – ja Retkeily GT –karttasarjaa, jotka on tarkoitettu pyöräilijöille, retkeilijöille ja ulkoilijoille. Uudemmat  GT-kartat ilmestyvät nimellä Retkeily GT. Retkeily GT -kartoissa on pyöräilyreittien lisäksi myös vaellus- ja melonta- ja moottorikelkkareittejä sekä runsaasti matkailupalveluita, nähtävyyksiä ja  muita kohteita. Valtakunnallisten pyöräilyreittien lisäksi kartoille on painettu paikallisia pyöräilyreittejä. Pyöräily GT –kartoissa ei ole talviliikuntareittejä niin kuin Retkeily GT –kartoissa. Retkeily GT-kartoissa Suomi on jaettu viiteen osaan ja Etelä-Suomen kartan mittakaava on 1:250 000 ja Lapin kartan mittakaava on 1:400 000. Pyöräily GT-kartoissa jaettu kuuteen osaan ja mittakaavana on 1:200 000. Retkeily ja Pyöräily GT -karttoja myy kirjakaupat ja Karttakeskuksen verkkokauppa.

Ahvenanmaa ja Turun saaristo matkailukartta 2009

Ahvenanmaan ja Turun saariston matkailu- ja pyöräilykartta kattaa koko Ahvenanmaan sekä mantereen puolen rannikkoa aina Hiittisistä Uuteenkaupunkiin saakka mittakaavassa 1:200 000 (1 cm kartalla = 2 km maastossa). Kartan kääntöpuolella on tarkempi kartta Ahvenan-mantereesta lähisaarineen mittakaavassa 1:100 000. Karttojen pohjana on GT-tiekartta. Mukana ovat lisäksi tarkemmat kartat Turun, Uudenkaupungin, Naantalin, Paraisten ja Maarianhaminan keskustoista.

Kaupunkien pyöräilykartat

Lähes jokainen kaupunki julkaisee pyöräilykarttoja, joita yleensä saa liikuntapaikoista ja matkailutoimistoista. Näillä internet –sivuilta löydät linkit joidenkin kaupunkien sähköisiin pyöräily – ja liikuntakarttoihin tai reittisuunnitteluopasiin.