Pyörän kuljettaminen

Vinkit pyöräilyyn auttavat valmistautumaan

Kaukojunissa

Polkupyörien kuljettaminen on mahdollista kaikissa InterCity -junissa, matkatavaraa kuljettavissa yö- ja päiväpikajunissa ja joissakin taajamajunissa. Polkupyörän kuljetus pika- ja taajamajunissa on mahdollista niissä junissa, joiden aikatauluissa näkyy matkalaukun kuva (matkatavaramerkintä). InterCity-junien aikatauluihin merkityissä palveluissa näkyy polkupyörän kuva.

InterCity- ja InterCity2 -junissa on rajoitettu määrä pyöräpaikkoja. Pyöräpaikka on aina varattava VR Puhelinpalvelusta tai aseman lipunmyynnistä ennen matkaa. Asiakas tuo itse pyörän InterCity-junien kaksikerrosvaunuun pyöräpaikalle, jossa se on mahdollisuus lukita 50 sentin kolikolla. Kolikko palautuu asiakkaalle, kun pyörä irrotetaan telineestä matkan jälkeen.

Pika- ja taajamajunissa asiakkaan tulee tuoda polkupyörä junan konduktöörivaunuun muun isokokoisen matkatavaran tapaan ja noutaa se määräasemalla junasta. Junanvaihdon yhteydessä pyörä on siirrettävä itse toiseen junaan. Ryhmien tulee sopia pyörien kuljettamisesta etukäteen.

Polkupyörien kuljetusmaksut kaukoliikenteessä
InterCity- ja InterCity2 -junissa:
Polkupyörä/matkustaja (Paikka ostettava aina etukäteen VR asemien lipunmyynnistä tai 14.9. alkaen verkkokaupasta) 9 euroa

Matkatavaraa kuljettavissa pika- ja taajamajunissa:
Etukäteen asemalta ostettuna 9 euroa
Junassa konduktöörille maksettaessa 10 euroa
   
Tandempyörä:
Etukäteen asemalta ostettuna 18 euroa
Junassa konduktöörille maksettaessa    20 euroa

Polkupyörä + peräkärry:
Etukäteen asemalta ostettuna 18 euroa
Junassa konduktöörille maksettaessa 20 euroa    

Lisätiedot VR:n sivuilta

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä

Polkupyörien kuljettaminen pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä

HSL-alueella polkupyöriä voi kuljettaa maksutta lähiliikenteen junissa.
Vyöhykealueella polkupyörän kuljettamisesta peritään 4,20 euron kuljetusmaksu.

Kuljetusmaksu maksetaan junan konduktöörille.
Kirkkonummelle ja Keravalle matkustettaessa maksua ei peritä silloin, kun matkustetaan HSL:n lipulla.
Polkupyörä kuljetus ei ole sallittua ruuhka-aikoina ma-pe klo 7.00-9.00 eikä klo 15.00-18.00.
Potkupyörä rinnastetaan polkupyörään.

Polkupyöriä ei saa kuljettaa busseissa eikä raitiovaunuissa.

Metrossa polkupyörän kuljettaminen on mahdollista kaikissa vaunuissa, jos sille on tilaa. Metroasemalla on polkupyörällä ajo kielletty ja pyörä on turvallisinta kuljettaa maan pinnalle hissillä.

Bussilla

Busseissa polkupyöriä kuljetetaan, mikäli bussin tavaratilassa on tilaa. Suositeltavaa on ilmoittaa polkupyörästä vuoroa liikennöivälle bussiyhtiölle etukäteen viimeistään lähtöpäivää edeltävänä arkipäivänä. Bussiyhtiön yhteystiedot löytyvät Matkahuollon aikatauluhausta kyseisen vuoron kohdalta. Polkupyörän kuljetuksesta perittävä maksu on noin 3–10 euroa. Maksun suuruus vaihtelee yrityksittäin. Express-bussit ovat käteviä ja nopeita, joissakin paikoin jopa junaakin parempi vaihtoehto.

www.matkahuolto.fi

www.expressbus.fi

Laivalla

Polkupyörien kuljettaminen on mahdollista matkustajalaivoilla. Hinnat vaihtelevat 5-25 euron välillä.

Lentokoneella

Polkupyörän kuljettaminen lentokoneessa on mahdollista useimmilla lentoyhtiöillä. Paikka pyörälle on aina varattava etukäteen.

Pyörä on pakattava kuljetusta varten vähintään niin, että ohjaustanko on käännetty pyörän pituussuuntaiseksi, polkimet irrotettu ja renkaiden ilmanpaine laskettu minimiin. Kaikki terävät kohdat pyörästä tulee suojata joko tukevalla muovilla tai pahvilla. Pyörää varten on myös olemassa kuljetuslaukkuja, jotka maksavat muutamasta sadasta eurosta lähes tuhanteen. Pyöräliikkeestä voi myös kysyä pyörän pahvipakkauksia. Yleensä ne antavat niitä mielellään, koska säästyvät siten hävittämisen vaivalta.

Finnairin lentämillä lomalennoilla polkupyörän kuljetus maksaa alle 8 h lennoilla 60 euroa ja yli 8 tunnin lennoilla 100 euroa yhteen suuntaan Lomalentojen nettisivuilla maksettaessa ja 5 euroa enemmän lentoasemalla maksettaessa. Finnairin muilla reittilennoilla hinnat vaihtelevat lähialueiden 50 eurosta mannertenvälisten lentojen 100  euroon. Norwegian laskuttaa pyörästä 37 euroa ja Air Berlin ei välttämättä mitään. Yleensä maksu maksetaan lentokentällä ja yllättäen summa saattaakin muuttua joko niin että lisämaksua ei olekaan tai lisämaksu nousee.

Lautalla tai lossilla

Saaristoliikenteessä maantielauttojen ja yhteysalusliikenteen hoito on valtakunnallisesti keskitetty Varsinais-Suomen ELY-keskukselle. Varsinais-Suomen ELY-keskus vastaa  41 lauttapaikasta, joista suurin osa sijaitsee Turun saaristossa ja Itä-Suomen järvialueilla. Lisäksi Varsinais-Suomen ELY-kesku hoitaa liikenneyhteyksiä 12 yhteysalusreitillä.

Pyöräilijöiltä ei peritä maksua saaristolautoissa. Keskikesällä on suositeltavaa, että jopa yksittäiset pyöräilijät ennakkovaraavat paikan lautoille. Pyöräilyryhmien on aina syytä varata lauttapaikat.

Ahvenanmaan pyörälautta

Ahvenanmaalla liikennöi polkupyörälautta m/s Silvana. Pyörälautan ideana on, että voit pyöräillä jokaisen niemen nokkaan ja jatkaa matkaa lautalla tien päättyessä. Näin sinun ei tarvitse kääntyä ja palata samoja polkuja takaisin. Lautta on maksullinen (10 €/henkilö, 5€/lapsi, 5 €/pyörä-kärry.) ja se kulkee aikataulun mukaan kesä-elokuussa. Lisätietoja saa Ahvenanmaan matkailuneuvonnasta p. 018 – 24000.

Ahvenanmaalla liikennöi kymmenkunta autolauttaa pääsaaren, saaristokuntien ja manner-Suomen välillä. Lautat kulkevat erillisen aikataulun mukaisesti. Muutamilla osuuksilla kulkee tarvittaessa lossiliikenne vuorokauden ympäri.