Retkelle valmistautuminen

Vinkit pyöräilyyn auttavat valmistautumaan

Aloita retken suunnittelu hyvissä ajoin. Aina voi lähteä ex tempore -matkallekin mutta varsinkin pidemmillä matkoilla hyvä suunnittelu tarkoittaa antoisempaa matkaa.

Reitin suunnittelu

Aloita retken suunnittelu hyvissä ajoin. Aina voi lähteä ex tempore -matkallekin mutta varsinkin pidemmillä matkoilla hyvä suunnittelu tarkoittaa antoisempaa matkaa. Kun reittiin on tutustunut etukäteen ja varannut majoituspaikat, jää aikaa hauskanpidolle ja nautiskelulle matkan varrella. Aamulla ei tuhraannu aikaa seuraavan majoituspaikan etsimiseen ja kun reittiä on käynyt katsomassa GoogleMapsissa, on se osittain jo tuttukin ja voi keskittyä matkantekoon.

Retken suunnittelussa on tärkeä huomioida realistisesti oma jaksaminen ja kunto. Ei kannata rohmuta kilometrejä vaan kokemuksia. Matkan varrella on paikkoja, joissa haluaa pysähtyä ja joissa on jaksamisenkin kannalta hyvä pysähtyä. Niinpä aikatauluun on hyvä jättää väljyyttä.

Aikataulun suunnittelu

Päivämatkan pituudet pyörämatkoilla vaihtelevat 30-100 kilometrin välillä. Matkan pituuteen vaikuttavat ennen kaikkea oma kunto,  maaston vaativuus, tuuliolosuhteet ja haluttujen pysähdysten määrä ja kesto. Kuumina päivänä jaksaa vähemmän kuin viileämpänä.Päivämatkat kannattaa pitää kohtuullisena jokaisena pyöräilypäivänä, ettei matka käy liian raskaaksi ja jotta pystyy nauttimaan matkasta.  Yleisin päivämatkan pituus on 40-60 km. Paljon antoisampaa on toteuttaa matka niin, että pitää  kunnon tauon vähintään kahden tunnin välein. Matkan jaksaa paljon paremmin kun tietää että seuraavan mutkan takana on taukopaikka.

Leppoisalla pyöräilyvauhdilla ajaa noin 15-17 kilometriä tunnissa. Noin neljän tunnin aikana tulee poljettua hyvinkin 60 kilometriä useammassa eri jaksossa kuitenkin. Neljän tunnin päälle pitää vielä laskea pysähdykset ja tauot.   Kokonaismatka pitääkin jakaa aina useampaan osuuteen. Ikäviltä yllätyksiltäkään ei aina välty (vastatuuli, sade, välineongelmat, tien kunto, eksyminen, sairastuminen jne.), joten aikataulua ei kannata laatia liian tiukaksi ja pitkillä matkoilla on hyvä pitää välillä lepopäiviä. Hyvä nyrkkisääntö on yksi lepopäivä viikossa.  Jos lähdet ensimmäisen kerran matkalle, kokeile ensin viikonlopun mittaista pyörämatkaa ja siirry sitten pidempiin. Kokonaismatkana  4-6 päivää on käytännössä hyväksi todettu pyörämatkan kesto. Pyörämatkailu vie usein mennessään ja matkatkin pidentyvät kokemuksen myötä.

Pyörämatkalle lähdetään yleensä nauttimaan maisemista ja paikallisesta kulttuuritarjonnasta. Reittisuunnitelmassa on oltava väljyyttä, jotta  pystyy tutustumaan nähtävyyksiin, saunomaan ja uimaan sekä nauttimaan pikkukylien ja kaupunkien leppoisasta elämänmenosta. Monet pyörämatkailijat nauttivat poikkeamisesta tavanomaisten matkareittien ulkopuolelle,  tutustumisesta  toritapahtumiin, lavatansseihin ja paikalliseen elämänmenoon. Monet nauttivat myös  hyvästä ruuasta. Maaseudulla on nykyään tasokkaita, paikallista ruokaa tarjoilevia ravintoloita ja pyörämatkan jälkeen vatsa kurniikin mukavasti. Pitkällä matkalla on pyrittävä syömään, juomaan ja nukkumaan riittävästi, jotta polkeminen maistuisi mukavalta

Majoittuminen ja ruokailu

Majoituspaikat on varattava etukäteen. Suomen maaseudulla majoituspaikkoja on harvassa, niissä voi olla huoneita vain muutama ja ne ovat täynnä kesäaikaan ja usein pitkälle syksyyn myös viikonloppuisin. Majoituspaikkoja on monen tasoisia, joista jokainen voi poimia omansa. Yleesä pyörämatkailijat hakeutuvat hieman tavanomaisista poikkeaviin majoituspaikkoihin. Niitä ovat aamiaismajoitus, maaseutumatkailukohteet, leirintäalueet ja varsinkin Uudellamaalla kartanot. Kannattaa hakeutua sellaiseen majoitukseen,  jossa on liinavaatteet tarjolla, jottei niitä tarvitse kantaa mukanaan.  Joissakin majoituskohteissa on tarjolla pyykinpesukone tarjolla ja pyöräilyvaatteet voi pestä lyhyellä ohjelmalla seuraavaa päivää varten. Tarkista pesumahdollisuus etukäteen. Niitä ei ole joka paikassa. Usein maaseudun majoitus on niin henkilökohtaista ja persoonallista, että pesumahdollisuuskin löytyy.

Näiltä sivustoilta löydät majoituspaikkoja matkapakettien – ja ehdostusten lopusta. Ne on luokiteltu hotelli- ja muuhun majoitukseen ja linkit ovat aktiivisia, joten niiltä pääset suoraan majoituskohteiden omille internet-sivuille.Majoituskohteiden sijainnit löytyvät Google Maps -kartoistamme, jotka ovat kunkin matkaehdotuksen oikeassa reunassa. Kannattaa kokeilla myös internetin varauskoneita. Viime aikoina monet majoituskohteet ovat siirtäneet varaustoimintonsa booking.comiin. Kannattaa kokeilla. 

Ruokailu on osa matkan suolaa ja sisältöä, ja varsinkin iltaisin pyörämatkailijat panostavat hitaaseen ja nautinnolliseen illalliseen. Se maistuukin varsin hyvältä koko päivän ulkona olon ja fyysisen ponnistuksen johdosta.. Keski-Euroopassa ruokamatkailukulttuuri on niin pitkällä, että siellä on tarjolla erilaisilla ruokateemoilla varustettuja pyörämatkoja.

Aamulla kannattaa syödä riittävästi. Puuro, kananmunat, jogurtti, leipä ja vihannekset täyttävät vatsan mukavasti. Jos matkan varrella ei ole ruokapaikkoja, on mukaan varattava eväät ja riittävästi juomista .Eväitä voi kysyä majapaikastakin ja niistä voi varautua maksamaan muutaman euron. Kunnon voileivät, hedelmä ja pullo täynnä vettä on matkallekin mukavampi lähteä. Juomapullotelineessä kulkee juomapullo ja toisen pullon voi pistää laukkuun. Fillarioppaan kartassa ei välttämättä näy ajantasaisia tietoja kahviloista, kioskeista ja kaupoista.  Kun palvelut maaseudulla ovat harvenneet, voi hyvinkin  olla, että on pitkä matka ilman mahdollisuutta tankata juomaa tai ruokaa. Nykyään on paljon erilaisia energiapitoisia välipaloja liikkujille, niitä voi myös halutessaan hyödyntää.   Pyöräily kuluttaa sen verran kaloreita, että aamulla on syötävä tukeva aamiainen ja illalla voi todellakin herkutella hyvällä omatunnolla. 

Lasten kanssa pyöräilemään

Lasten kanssa voi aivan hyvin  ja kannattaa lähteä pyörämatkalle. Lapset ovat usein innokkaimpia pyöräilijöitä ja jaksavat yllättävän hyvin, jopa aikuisia paremmin.  Pienimmät lapset voi ottaa mukaan pyörän perävaunuun, mutta jo 6-7-vuotias lapsi voi ajaa omalla pyörällä. Lasten kanssa kannattaa aloittaa parin kolmen päivän retkellä ja pitää päivämatkat noin  30 km pituisina. Yläasteikäiset lapset voivat pyöräillä jopa 60-80 kilometrin mittaisia päivämatkoja mutta eivät montaa päivää peräkkäin. Päivämatka on jaettava useampiin osiin ja lisäksi on muistettava pitää taukoja matkan varrella.  Aikuisten kesken tauon voi pitää vaikkapa tien pientareella mutta lasten kanssa pyöräillessä on hyvä irrottautua pyörästä taukojen aikana kokonaan. Pysähdy uimarannalla, leikkipuistossa tai jossakin lasten kohteessa . Jäätelöstäkin nauttii pienen hikilenkin jälkeen paljon enemmän. Sen lisäksi voi suunnitella matkan jonnekin lasten kohteeseen, esimerkiksi Heurekaan tai Puuhamaahan, siten, että matkan kohteeseen taittaa pyörällä. Lasten kanssa pyöräillessä on myös syytä olla erityisen tarkkana turvallisuuden kanssa. Pienen lapsen pyörämatka on usein mutkaista ja kapeilla tienpientareilla vaarallista. Kannattaa suunnitella matka pääosin pyöräteitä pitkin.

Ryhmän kanssa pyöräilemään

Ryhmässä pyöräileminen on yleistynyt viime vuosina ja voi olla mukava ajatus lähteä tuttavaporukan kesken matkalle. Pyöräryhmämatkaa koskevat samat lainalaisuudet kuin muitakin ryhmämatkoja. Asioista on sovittava etukäteen, reitistä, majoituksesta ja rahankäytöstäkin. Päivän pyörämatkan päätteeksi on usein väsynyt ja nälkäinen, joten ensin suihkuun ja sitten syömään ja maailmaa katsoo taas uusin silmin. Muutamia pyörämatkaa koskevia sääntöjä on hyvä pitää mielessä. 

Kuljetus- ja huoltoauto

Jos ryhmänne on iso, kannattaa miettiä ottaako huoltoauton mukaan. Siihen voi lastata matkatavarat tai ainakin osan niistä. Uupuneet voivat nousta kesken matkan kyytiin ja pyörien huolto ja korjaaminen onnistuu helposti.Autossa voi kuljettaa myös suuremman määrän varaosia.

Pyöräily

Ryhmän pitäisi pyöräillä letkassa, ei rinnakkain. Pyörien välitkin olisi pidettävä riittävän isoina. Näillä kahdella perusneuvolla välttää suuren määrän vaaratilanteita ja ei aiheuta niitä muillekaan.  Ryhmässä on myös monenkuntoisia pyöräilijöitä ja kaikilla on erilaiset tarpeet matkan suhteen. Sopu säilyy kun keneltäkään ei vaadita liikoja.

Muuta

Tielaitoksen vuosittain laatimasta tietyökartasta löytyy tietyömaat. Kannattaa ehdottomasti käydä kurkistamassa. Säätiedot löytyvät internetistä monesta osoitteessa, esimerkikis www.foreca.fi. Sade ja tuuli kannattaa aina tarkistaa. Sade ei sinänsä haittaa, se hoituu oikeilla varusteilla. Sen sijaan kova vastatuuli voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä ja kannattaa miettiä, josko sellaisen sattuessa jonkin pätkän matkasta taittaa julkisella kulkuneuvolla