Pyöräillen Suomessa » Blogi » Pyöräilijän pakolliset varusteet – mitä ne ovat?

Pyöräilijän pakolliset varusteet – mitä ne ovat?

Pyöräilijän pakolliset varusteet

Pyörän jarrut sekä heijastimet ovat pyörän tai pyöräilijän pakolliset varusteet, jotka ensimmäisenä tulevat mieleen. Mutta niitä ovat myös etuvalo, jonka pitää olla valkoinen sekä soittokello. Nykyään myös punainen takavalo, koska tällöin polkupyörä näkyy paremmin takaapäin lähestyttäessä. Mikäli valoa ei takana ole, ei pyörää ole helppo nähdä lähestyvästä autosta eikä oikeastaan toisen fillaristinkaan. Monilta läheltä piti tilanteilta vältytään, kun nämä asiat ovat kunnossa. Valot eivät paljon edes maksa.

Pyöräilijän pakolliset varusteet antavat huomattavasti turvallisuuden tunnetta, kun ajelee varsinkin pimeän aikana. Puuttuva punainen valo voi herättää poliisin kiinnostuksen ja siitä voi saada joko huomautuksen tai virhemaksun. Halvemmalla pääsee, jos tämän pienen asian hoitaa kuntoon ennen kuin poliisi sitä pyytää.

Mitä varusteita tarvitaan pakollisten lisäksi?

Kun on liikkeellä pyöräillen Suomessa, pyörälaukuista on iloa varsinkin silloin, kun tekee jonkin mukavan retken. Mikäli enemmänkin harrastaa tätä liikuntamuotoa, ovat paikkausvälineet, ehjä sisäkumi sekä pumppu hyviä matkakumppaneita. Jos tykkää enemmän ajella tuubirenkailla, kannattaa ottaa vähintään yksi rengas mukaan. Se on äkkiä vaihdettu, jos rengas rikkoontuu.

Pyöräilijän pakolliset varusteet sisältävät oman turvallisuuden takia myös kypärän. Se suojaa hyvin pään onnettomuuden sattuessa. Lisäksi lukko ja avain, jos joutuu hetkeksi jättämään pyöränsä vartioimatta. Mikäli pidempiä matkoja ajaa, niin ehdottoman tärkeä on myös juomapullo sekä sille tarvittava teline. Ja jos jotain yllättävää tapahtuu, niin hiukan tietenkin rahaa.

Millaiset ovat hyvä ajovarusteet?

Ajonautinto kasvaa sen mukaan, millaiset ajovarusteet itselleen hankkii. Ei ole mitään hifistelyä, jos käyttää pyöräilypaitaa ja -housuja. Seuraavassa on lueteltu tarpeellisia varusteita:

  • Pyöräilyhousut, joissa on säämiskä
  • Pyöräilypaita takataskuilla
  • Pyöräilyhanskat ovat miellyttävät
  • Ajolasit suojaavat silmiä tuulelta, auringolta ja pölyltä
  • Lukkokengät ja -polkimet, jos haluaa todellista ajonautintoa

Pidemmän retken varusteita

Kun pyörän jarrut ovat kunnossa ja ajopeli muutenkin huollettu, voi ruveta miettimään muita tarpeellisia retkeilyvarusteita. Tavarateline takana ja siihen tarvittavat satulalaukut ovat erinomaisia pidemmälle ajellessa. Sinne saa mukaan vähän työkaluja sekä jopa evästä ja varsinkin riittävästi juotavaa ettei matkanteko katkea ikäviin kramppeihin nestevajauden takia.

Jos itse ei osaa huoltaa pyöräänsä, niin siihen on hyvä käyttää asiantuntijaa. Pyörän jarrut sekä vaihteiden säätäminen oikeaoppisesti on tarkkaa puuhaa. Ketjut eivät saa olla liian kuluneet, jolloin puhutaan niiden venymisestä. Ja ketjujen vaihtaminen tulee paljon halvemmaksi kuin vaihtaa koko rataspakka. Myös ketjujen puhdistaminen ja öljyäminen pidentää niiden ikää eikä ikäviä yllätyksiä tule matkan varrella.