Pyöräily olympialaissa ja suomalaiset

Pyöräily olympialaisissa on menestynyt vain kaksi suomalaista.

Vanha laji, niillä sanoilla voi kuvailla sitä, miten kauan pyöräily olympialaissa on ollut mukana. Käytännössä se on ollut lajina kaikissa olympiakisoissa. Jännitystä on saatu nähdä maantiellä, radalla sekä maastossa. Nuorimpana lajina BMX tuli mukaan olympialaisiin vuonna 2008. Maantiepyöräily on ollut mukana kaikkein kauimmin ja se ajettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1896. Jossakin vaiheessa siirryttiin ajamaan pelkästään aika-ajoja linja-ajojen sijaan, mutta yhteislähdöt palasivat startteina jälleen 1936. Aika-ajot tekivät paluun vuonna 1996 ja naiset pääsivät kisoihin vuonna 1984.

Suomalaisten pyöräily olympialaissa

Suomalaisten pääseminen olympialaisiin pyöräilyssä on ollut harvinaista herkkua. Ensimmäisen kerran siihen päästiin vuonna 1912 Tukholmassa. Kyseessä oli tuolloin maantieajo ja se oli pituudeltaan 320 kilometriä. Tässä kisassa myös suomalaisilla oli kunnia olla mukana. Silloin saavutettiinkin pyöräilyhistoriamme parhaat sijoitukset. Joukkueena maamme ajoi viidenneksi ja yksilösuorituksessa Antti Raita oli kuudes. Nämä ovat kaikkein parhaimmat suoritukset, mitä olemme hyvin pienenä ja vaatimattomana pyöräilymaana pystyneet olympiatasolla saavuttamaan. Raita voitti uransa aikana kaikkiaan seitsemän Suomen mestaruutta.

Radalla on myös nähty suomalainen naispyöräilijä. Hän hallitsikin hyvin suvereenisti maamme naispyöräilyä ja Atlantan olympialaisissa vuonna 1996 hän osallistui sekä maantieajoon että 3000 metrin takaa-ajoon radalla. Kyseessä on Tea Vikstedt. Maantiepyöräilyssä hän sijoittui kuudenneksi ja ratapyöräily olympialaiset onnistuivat seitsemännen sijan verran. Tea onkin ollut yksi valovoimaisimmista pyöräilijöistä Suomen pyöräilyn historiassa. Tea osallistui kaikkiaan kolmiin olympialaisiin ja Atlantassa tuli lopulta parasta menestystä. Hän menestyi myös pitkissä etappiajoissa kuten Ranskan ja Italian ympäriajoissa.

Maastopyöräily ja BMX suomalaisittain

Uudemmat lajit ovat toistaiseksi olleet ilman suomalaisten edustusta, vaikka maamme näiden lajien parhaimmisto on menestynyt muissa arvokisoissa. Alamäkiajo on ollut laji, joka on vetänyt suomalaisia huimapäitä puoleensa, mutta sen enempää siinä kuin maratonajossa ei ole järjestetty olympialaisia. Lajina onkin nähty vain maastoajo eli niin sanottu cross-country. Jäämmekin odottamaan, milloin ensimmäiset suomalaiset pääsevät osallistumaan BMX- eli bicycle motocross -kisoihin ja saavat sieltä tuotua kaikkien pyöräilyfanaatikkojen suureksi iloksi menestystä.