Polkupyörän kuljetus junassa, miten se onnistuu?

Polkupyörä on joskus kuljetettava junassa, että pääsee pidemmälle.

Polkupyörän kuljetus junassa on kätevää, kunhan ottaa huomioon muutamia seikkoja ennen matkaa. Kaukojunassa kuljettaessa sille on varattava paikka etukäteen ja lähijunissa pyöriä voi kuljettaa niille varatuilla alueilla maksutta. Lähijunissa on kuitenkin muistettava välttää kaikkein ruuhkaisimpia aikoja eli aamulla klo 7-10 ja iltapäivällä klo 15-17. Pyörää ei myöskään saa lukita kiinni junan kalustoon. Ne vaunut, mihin pyörän voi ottaa, on merkitty pyörätarroilla.

Polkupyörän kuljetus junassa kaukomatkoilla

Aluksi pitää todeta, että Pendolinossa ei voi kuljettaa pyörää. Jos aiot matkustaa johonkin kaukojunalla, sinun pitää valita Intercity tai taajamajuna. Pyörää voi kuljettaa myös auto- tai yöjunissa. Junissa on pyörille tarkoitetut paikat. Jos pyöräsi on fatbike tai sähköpyörä, ne saat mahtumaan IC -junassa palveluvaunussa olevalle pyöräpaikalle. Pyörän kuljettaminen maksaa muutaman euron riippuen matkan pituudesta.

Kaukojunissa pyörän saa lukittua kiinnityskoukkuihin. Siihen on saatavissa 50 sentin pantti. Ihan kaikilla pyöräpaikoilla ei ole lukitusta, joten siihen voit käyttää oma lukkoa. Pyörän kuljettaminen on junassa mahdollista, joten hyvin voi suunnitella lähtevänsä pyöräilemään vähän kauemmaksikin eikä pyörää tarvitse purkaa edes osiin ennen matkaa. Pyörillehän on olemassa myös pyöränkuljetus laukkuja. Sellaista tarvitsee, jos lähtee esimerkiksi Venäjälle junalla.

Taittopyörät tai tandempyörät junassa

Taittopyörähän on pieneen tilaan mahtuva pyörä ja sen saa kuljettaa junissa normaalina matkatavarana ilman erillistä maksua. Tällöin se pitää olla taitettuna sekä suojapussissa. Isokokoiset taittopyörät, jotka eivät mahdu hattuhyllylle, on kuljetettava tavallisena pyöränä ja silloin se on maksullista. Tandempyöriä tai pyörien peräkärryjä ei juniin voida ottaa, koska niille ei ole tilaa.