Ratapyöräily säännöt määrittelevät kilpailemisen

Ratapyöräilyn säännöt määrittelevät myös, millaisella pyörällä voi ajaa.

Kaikessa kilpailemisessa on omat sääntönsä, niin myös ratapyöräily säännöt kuvaavat hyvinkin tarkasti, miten lajin sisällä olevevissa alalajeissa ajetaan. Jos kiinnostut jostakin alalajista tarkemmin, onkin hyvä myös perehtyä lajin sääntöihin, jolloin ymmärrät tarkemmin, miten kilpailu etenee ja millainen merkitys on muun muassa taktiikalla. Säännöstöön kuuluu myös yleisiä, lajille ominaisia sääntöjä, jotka on hyvä käydä kursorisesti lävitse. Mikään ei ole niin ikävää kuin se, että ajaja saa rangaistuksen sen takia, että hän ei ole ajanut sääntöjen mukaisesti.

Ratapyöräily säännöt ja rikkomukset

Jos sääntöihin perehtyy tarkemmin, voi huomata, että kilpailussa voi virheen ansioista saada joko varoituksen tai pahin mahdollinen tilanne on se, että hylätään koko kilpailusta. Keltaisella lipulla osoitetaan sellaiset rangaistukset, joissa saa varoituksen. Näitä voivat olla esimerkiksi rikkomukset, johon ei ole säädetty erillistä rangaistusta tai kilpailija on käyttäytynyt epäurheilijamaisesti. Hylkääminen osoitetaan kilpailijalle aina punaisella lipulla. Kolmesta varoituksesta tulee hylkäys ja se kohdistuu vain siihen lähtöön, missä ne on annettu. Kilpaileminen voi jatkua muissa lähdöissä normaalisti.

Koska alalajeja ratapyöräilyssä on paljon, säännöt eroavat jonkin verran toisistaan. Tosin samanlainen tilanne on myös maantiepyöräily -sääntöjen kohdalla. Siellä ajetaan sekä linja-ajoa että aika-ajoa, jolloin esimerkiksi aika-ajossa on peesaaminen kielletty ja linja-ajossa sallittua. Ratapyöräilyn säännöt ovat täysin kiinni siitä, millaisesta lähdöstä on kysymys ja kilpaillaanko yksilöinä vai joukkueina. Siksi sääntöjen tunteminen on osa kilpailemista molemmissa lajeissa. Esimerkiksi eräajossa voidaan kilpailu keskeyttää tilanteessa, jossa yksikin urheilija syyllistyy virheeseen.

Säännöt on noudattamista varten

Ratapyöräilyssä säännöillä on iso merkitys, koska ovaalin muotoista rataa kierretään toisinaan isommassa ryhmässä ja välillä vauhti kasvaa todella huimaksi. Kilpailua seuraa useampi tuomari, jotka pyrkivät katsomaan, että kilpailu etenee sääntöjen mukaisesti. Ylituomarin lisäksi kilpailuissa on avustava ylituomari sekä sihteeri ja näiden lisäksi vielä muita tuomareita viisi. Kilpailua seurataan siis monen silmäparin voimin ja he antavat varmasti arvoa niille kilpailijoille, jotka hallitsevat kilpailemisen lisäksi myös säännöt.